V průběhu času se pilíři její nabídky společenskovědních studijních oborů a programů staly Speciální pedagogika, Vzdělávání dospělých, Andragogika, Evropská hospodářskosprávní studia, Sociální a mediální komunikace, Právo v podnikání, Manažerská studia a Scénická a mediální studia. Mezi nejnovější bakalářské studijní programy patří Mezinárodní vztahy a diplomacie, Resocializační a penitenciární pedagogika a Speciální pedagogika. UJAK dlouhodobě nabízí možnost studovat v prezenční i kombinované formě.

UJAK má sídlo v Praze, udržuje též významnou spolupráci se státní správou a regionální samosprávou. Univerzita má dlouhodobé zkušenosti s projekty v oblasti vzdělávání dospělých, poradenství, dalšího vzdělávání, rozvoje vzdělávání v regionech, přizpůsobování vzdělávání požadavkům zaměstnavatelů a trhu práce pro všechny skupiny obyvatel. Pro univerzitu je charakteristické též rozsáhlé působení v oblasti celoživotního vzdělávání, kvalifikačních a rekvalifikačních kurzů, jazykových kurzů včetně oprávnění udělovat mezinárodně uznávané jazykové certifikáty TELC.

Univerzita Jana Amose Komenského Praha má zastoupení ve významných národních i mezinárodních akademických organizacích, rektor UJAK je kontinuálně od roku 2001 členem České konference rektorů a univerzita má zastoupení v Předsednictvu Rady vysokých škol.

Ve výzkumu, vývoji a inovacích se UJAK zaměřuje na pedagogiku včetně speciální pedagogiky, vzdělávání dospělých a resocializační pedagogiky, ekonomii, hospodářskou politiku a správu, mediální studia, další vzdělávání, moderní vzdělávací formy a metody (kombinované studium, distanční studium, e-learning) a expertní činnosti pro státní správu a veřejnou samosprávu. Výzkumné aktivity UJAK od roku 2015 výrazně obohacuje činnost Institutu globálních studií (IGS), zaměřená na mezinárodní vztahy a diplomacii.

Zahraniční spolupráci uskutečňuje UJAK s více než 50 smluvními partnery, univerzitami v EU i mimo EU, např. v Belgii, Bulharsku, Číně, Dánsku, Francii, Itálii, Kazachstánu, Litvě, Lotyšsku, Maďarsku, na Maltě, v Německu, Norsku, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Rumunsku, Ruské federaci, Slovensku, Španělsku, Švédsku, Turecku a Vietnamu.