Jak brambůrky vůbec vznikají?

Celý proces výroby je zahájen výběrem dodavatele brambor. Ze žoků vážících 1000 kilogramů tyto brambory procházejí škrabkou a následně dočištěním. Čisté brambory jsou na lince nakrájeny na několikamilimetrové plátky, které procházejí přes fritézu. Po několika minutách tyto lupínky přecházejí do další části výroby, kterou je kontrola přes laserové a optické zařízení před dochucením a následným vážením. Tato část je vcelku automatizovaná, pouze za dohledu a opravných prací zaměstnanců na jednotlivých stanovištích. Závěrečné práce jsou ruční – štítkování sáčků a jejich identifikace, skládání krabic, uložení do těchto krabic a finální úprava pro expedici.

Zdroj: Originální brambůrky s.r.o.

Firma provozuje chráněnou dílnu?

Veškeré tyto práce jsou prováděné od roku 2004 jen v rámci chráněné dílny. To znamená, že všichni zaměstnanci ve výrobě jsou různým způsobem postižení lidé. Začali jsme s pěti lidmi, nyní jich je již 230. Je skutečně fantastické vidět, že jsou zde lidé, kteří zahájili svou pracovní činnost za podpory asistentů, ale po několika dnech již dokázali svou práci zvládat zcela bez jejich pomoci.

Zdroj: Originální brambůrky s.r.o.

Jaké druhy brambůrek nabízíte?

Hospodské jsou naší vlajkovou lodí a nejprodávanějším sortimentem. Pak jsme pokračovali výrobou chipsů, kde se oproti přípravě brambůrek mění teplota a čas přípravy. Jejich jedinečnou a unikátní chuť zajišťuje teplotní křivka, jejíž vývoj nám trval přes 15 let. A nakonec jsme přikoupili fritézu na kotlíkové brambůrky, což je silný plátek bramboru, smaží se třikrát tak dlouho při nízké teplotě. Na tyto výrobky máme jak národní, tak evropské ochranné známky. A nyní jsme vymysleli kroužky, což je smažený bramborový snack, tedy těsto obsahující kukuřičnou mouku. Jedinečnou a unikátní chuť našich výrobků zajišťují speciální fritézy, ve kterých nedochází k přepalování oleje. Naše výrobky jsou s příchutěmi od slaniny, soli a česneku přes hořčici, sýr, pepř, jarní cibulku až po novinku, kterou je paprika.

Zdroj: Originální brambůrky s.r.o.

Zdroj: Originální brambůrky s.r.o.

Jak se lišila výroba v minulém století a nyní?

Výroba je dnes oproti minulosti již někde jinde. Hlídají ji počítače, aby se olej nepřehříval a nevznikaly jedovaté látky. Samozřejmě používáme ten nejlepší řepkový olej, který má nejvyšší bod zakouření. Brambory bereme hlavně od českých pěstitelů, které upřednostňujeme, ale když jich není dostatek, kupujeme je z Německa, Rakouska, Holandska a řady dalších zemí. Máme samozřejmě vysoké požadavky na jejich kvalitu, jde o speciální odrůdy určené ke zpracování, nikoliv k přímé konzumaci.

Zdroj: Originální brambůrky s.r.o.

Co vás odlišuje od konkurence?

Kvalita, to je jednoznačné. Svědčí o tom i přední umístění v soutěži Česká chuťovka pořádané za podpory Senátu, kde každoročně výrazně bodujeme a odnášíme si ceny.

Zdroj: Originální brambůrky s.r.o.

Jaký je denní objem produkce?

Linka je stavěná na 500 kilogramů hotového produktu za hodinu, kotlíková pak na 250 kilogramů, kroužků za šedesát minut vyrobíme 270 kilo. Pravidelně také obměňujeme přístrojové vybavení, aktuálně se chystáme koupit novou balící linku, a ještě jeden nový, speciální stroj. Jedeme na tři směny.

Co odpovíte kritikům, že brambůrky nejsou moc zdravé mlsání?

Je to tak, že od zahájení výroby používáme zdravý řepkový olej. Obsahuje významné množství mononenasycených i esenciálních mastných kyselin omega-6 a omega-3, proto je naším skutečně jediným tukem číslo jedna. Konkurence většinou používá slunečnicový. Obecně jsou brambůrky spíš kalorické, než že by byly zdraví škodlivé. Naše výrobky distribuujeme po celé Evropské unii, největší odběr je samozřejmě v České republice.

Zdroj: Youtube

Kde vidíte firmu v budoucnu?

Doufám, že v nové hale. Tento historický, i když kouzelný objekt, pochází z roku 1891. Původně zde totiž byla továrna na záclony, krajky a síťové tašky. Zbavili bychom se tak transportu surovin i výrobků do patra, logisticky by to bylo jednodušší. Tento objekt jsme koupili v roce 1999 při zahájení výroby smažených bramborových lupínek jako brownfield.

Spolupracujete také s Arkádií. Osvědčila se?

Nepochybně, i proto s nimi počítáme dlouhodobě. Tato společnost pečující o zdravotně postižené provozuje speciální školu, odkud k nám přicházejí po dosažení plnoletosti mladí lidé na praxi. Řada z nich je tu již zaměstnaná dlouhé roky.

Zdroj: Originální brambůrky s.r.o.

Podepsala se na vašem byznysu koronakrize?

Určitě, ale díky usilovné práci jsme to přežili a celkem to ustáli. Hospody či restaurace samozřejmě odebíraly náš sortiment méně, velkých řetězců se to nedotklo.

Prezentujete Originální brambůrky i na Teplicku?

Podporujeme sport v okolí včetně prvoligového fotbalu, Český červený kříž, společenské akce jako jsou plesy, zvířecí útulky, spolek Vlčí mák či nadační fondy.

Více na: https://www.bramburky.cz/

Zdroj: Originální brambůrky s.r.o.