Jaké jsou vaše priority, se kterými jdete do předvolebního klání?

Dokončit nyní vše potřebné ve zdravotní a sociální legislativě, což je už zdárně započaté, ale dosud nedokončené. Větší polovinu mého funkčního období byla sociální demokracie opoziční stranou a možnosti prosazovat program byly omezené. Dále je třeba konečně řádně legislativně ukotvit celou oblast inovací a výzkumu ve zdravotnictví, protože bude určující pro další vývoj i ekonomickou udržitelnost. Osvobozen už od osobních kariérních ambicí sleduji hlavně strategické cíle stability a udržitelného rozvoje společnosti.

Na co jste ze své práce v Senátu během volebního období nejvíce hrdý?

V rámci mojí činnosti v senátním výboru pro zdravotnictví a sociální politiku jsem v uplynulém období podrobně pro plénum připravoval a posuzovali skoro devadesát nových návrhů zákonů. Z poslední doby jsem hrdý zejména na svůj významný podíl při prosazování novely zákona 372 o zdravotních službách, kterým se po pětadvaceti letech otevírá státu a veřejnosti dosud uzavřený svět informací o hrazené zdravotní péči, což je nezbytné pro efektivní a analytické řízení zdravotnictví i jeho ekonomickou stabilitu. Mohu být prospěšný zejména v oblastech, které jsem za čtyřicet své profesní praxe dobře poznal – tedy zdravotnictví, sociální péče, vysoké školství a oblast výzkumu a inovací.

Co nejvíc trápí váš region, za který kandidujete?

Můj volební obvod 55 Brno-venkov je poměrně heterogenní a zahrnuje od standardních velkých sídlišť přes moderní příměstské čtvrti hlavně oblast tradičního venkova na západě Brna se stovkou malých vesnici i městeček na pomezí Vysočiny. Spíše lze zvlášť komentovat dílčí potřeby příměstských sídlišť, venkova na Tišnovsku nebo oblastí Rosicka či Ivančicka. Univerzálně vnímaným problémem jsou potíže samospráv s narůstající byrokracií, hlavně při realizaci investic, zbytečně komplikovaná pravidla správy a malá diferenciace lokálních potřeb. Z dopravních problémů v této oblasti dlouhá léta rezonuje další osud R43 a komunikace na sever od D1.

Jak nejraději relaxujete po své práci? Která místa nejraději navštěvujete ve vašem regionu?

Času na aktivní odpočinek mám málo a řekl bych v poslední době jaksi stále méně. Rád jsem rybařil, letos jsem byl jednou. Naštěstí mě příroda nutí relaxovat při práci na zahradě, aby kolem mne vše nezpustlo. Rád chodím do lesa na houby nebo jen tak, rád cestuji, hodně čtu, a protože v pracovní dny vstávám v 5 hodin a spát chodím dost pozdě, mám pěkný osobní zážitek i z toho, když se někdy vyspím. Volební obvod 55 je krásný a členitý celý a težko bych v něm jmenoval nejoblíbenější místa. Jiný ráz má vysočina na Tišnovsku, poněkud jiný zase jihozápad na Ivančicku nebo Oslavansku. Mám rád hlavně oblasti kolem řek, ať už jde o Svratku nebo Jihlavu. Zvláštní vztah mám k nyní již vyčištěné Brněnské přehradě a jejímu členitému okolí, kde jsem skoro čtvrtstoletí bydlel a stále se tam vracím. Krásná je kuřimská obora a lesy za přehradou. Jsem vlastně duší venkovan (countryman), pracující celoživotně v nemocnici nebo jinde městě, v Brně, v Praze – a po práci spěchám zase domů na venkov, sice obvykle rovněž pracovat, ale zase jinak a v příjemnějším prostředí.

Co nás všechny čeká?

Nevěřím moc na osud nebo jenom na takový, který si sami rozumně i nerozumně, cílevědomě nebo nevědomky připravujeme. Nevyhovují mi skoky z místa na místo nebo překotné obraty v názorech. Neumím se ani příliš nadchnout pro stálé soutěžení v čemsi se zvyšováním výkonu a spotřeby, tedy konzumu. Uvažování nám brzdí mediální hitparády, hra na „nej" s rizikem obdivu k extrémům i extremistům. Nebo strachu z nich, což je jenom druhá strana neudržené mince. Říká-li někdo: „Ano, bude líp", překládám si to ANO slovy, aby nebylo Opačně, tedy poněkud hůře, protože při znalosti historie víme, že jsme na tom dobře, pouze nad míru trápíme matku přírodu. Je třeba si zachovat nadhled a spolu s ním i duševní rovnováhu jako postoj, protože žijeme patrně jen jednou. Musel jsem ohlásit své předvolební heslo a tak mě napadl: Srdcem, rozumem a zkušeností. Jsou to tři roviny přístupu k jakémukoli problému. Dvě jsou málo a jedna nestačí vůbec.