Je to už patnáct let, co Levovi založili zahradní centrum FYTEX v Lotouši u Slaného. Začínali nejdříve s pěstováním jahod, ke kterému časem přidali i prodej rostlin. „Už od začátku jsme věděli, že nepůjdeme cestou velkých marketů, ale že naše podnikání pojmeme trochu jinak," vzpomíná Dagmar Levová. Po několika letech rozšířili nejen prodejní sortiment, ale také venkovní prodejní plochu, která má nyní jeden a půl hektaru. A kromě plochy přibývá i množství spokojených zákazníků.

Pracovní den pro nás nikdy nekončí

Provozovat takové zahradnictví dá zabrat, přestože od listopadu do února je zavřeno. „Pracovní den pro nás nezačíná a nekončí otevírací dobou pro zákazníky. Rostliny potřebují neustálou péči, aby byly v perfektním stavu," říká Dagmar. Udržet rostliny v dobré kondici, a to i přes nepřízeň počasí, není snadné, ale ve FYTEXU v Lotouši už to zvládají hravě. V létě rostliny neustále zavlažují a v zimě je musí zazimovat.

Mnoho zákazníků do zahradnictví nechodí s konkrétním přáním, ale spíše pro radu. „Před pár lety jsme vytvořili záhony s ukázkovými výsadbami a naši zákazníci se tak u nás mohou celý zahradnický rok inspirovat. Někteří zde dokonce relaxují, projdou se po trávě a posadí na lavičku u jezírka," vypráví Dagmar. Mezi jejich sortiment patří rostliny tuzemské i z dovozu. Zahradnictví FYTEX jako jedno z mála nabízí také velké množství trvalek a licencovaných rostlin, které pěstují jen specializované podniky.

Naším přáním je vydržet co to půjde

Mimo zahradnictví se Levovi věnují také úpravám a návrhům zahrad a také poradenství. V jejich firmě jim pomáhá ve volných chvílích jak dcera, tak syn. „Blížíme se s manželem pomalu k důchodovému věku. Vybudovali jsme zahradnictví, na které jsme velice pyšní a je naší srdcovou záležitostí. Našim největším přáním je proto provozovat FYTEX ke spokojenosti zákazníků co nejdéle," vypráví Dagmar.

„Rádi posunujeme naše služby na vyšší úroveň a jsme rádi, že jsme se mohli zapojit do kampaně společnosti O2 Oceňujeme malé podnikání, díky které se nám snad podaří oslovit nové zákazníky," dodává s úsměvem podnikatelka.

www.o2.cz/podnikatel/ocenujeme/