Dvaatřicetiletému Miroslavu Štychovi pomalu končí jeho „funkční období“. Před rokem zvítězil v celorepublikové soutěži pro nejlepší výčepní plzeňského piva a získal prestižní titul Pilsner Urquell Master Bartender. Ve čtvrtek 16. srpna, kdy se v Plzni koná celorepublikové finále soutěže, předá symbolické žezlo nejlepšího výčepního jednomu ze 22 finalistů, kteří uspěli v letošních sedmi regionálních kolech po celém Česku.

Miroslav Štych přiznává, že pivo je jeho celoživotní vášeň. V plzeňských hospodách se pohybuje už od svých patnácti let, kdy se učil na střední škole v Plzni a získával první zkušenosti na praxích a brigádách. Před sedmi lety nastoupil do plzeňské restaurace U Mansfelda, kde pracoval dva roky jako číšník, ale jakmile se uvolnilo místo výčepního, neváhal a postavil se za výčep. „O čepování piva jsem se zajímal vždycky, ale teprve při práci výčepního jsem pochopil, kolik se toho člověk musí naučit, aby hostům načepoval perfektní hladinku plzeňského ležáku,“ hodnotí Štych své začátky.

Z číšníka nejlepším výčepním v Česku

Přiznává, že mu hodně pomohla škola čepování, kterou prošel – a také účast v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender. Do té se poprvé přihlásil už v roce 2014 a rovnou se dostal do celonárodního finále. Napoprvé se sice na vítězné příčky neprobojoval, zkoušel to ale dál. A úspěch se dostavil v roce 2017, kdy Miroslav Štych soutěž vyhrál jako první Plzeňan ve dvanáctileté historii soutěže. „Měl jsem tehdy obrovskou radost, že jsem se stal první vítězem, který pochází z města, které dalo světu legendární plzeňský ležák“, vzpomíná Štych na finálový večer.

I v Londýně čepují perfektní hladinku

A co pro něj i jeho kariéru vítězství znamenalo? „Zisk titulu mě hodně namotivoval, řekl jsem si, že se chci ve své práci zdokonalovat i nadále. Nejhorší totiž je, když člověk usne na vavřínech. A Prazdroj mi v tom hodně pomohl. Kromě titulu vítěze jsem totiž dostal možnost navštívit společně se sládkem Václavem Berkou tankové hospody Pilsner Urquell v zahraničí a podívat se, jak se naše plzeňské pivo čepuje tam.“ Miroslav Štych se tak podíval do Manchesteru a do Londýna. Jen v samotném hlavním městě Spojeného království funguje už devět hospod, které čepují Pilsner Urquell z tanku. Nejvíce ho zaujal zápal, s jakým se tamní výčepní věnují své práci. „S pomocí mezinárodního týmu Prazdroje se učí, jak správně načepovat pivo ve stejné kvalitě, jako u nás doma v Plzni. Naučit Angličany, kteří jsou zvyklí pít pivo bez pěny, vychutnat si hladinku s typickou pěnou, tedy rozhodně není jednoduché. Naši mezinárodní výčepní ale odvedli perfektní práci a moc mě bavilo společně s nimi čepovat,“ hodnotí práci svých kolegů plzeňský výčepní.

S čepovaným pivem na olympiádě v Koreji

Návštěva Londýna ale nebyla jedinou mezinárodní zkušeností Miroslava Štycha. Ten nejslavnější moment měl teprve přijít. Miroslav Štych společně s dalším vítězem soutěže totiž vyrazili až do korejského Pchjongčchangu, kde čepovali plzeňský ležák v Českém domě na Zimních olympijských hrách. „Návštěvníci Českého domu z celého světa si naše pivo opravdu zamilovali. A samozřejmě pro mě byl obrovský zážitek čepovat pivo našim sportovcům a podpořit je v olympijském klání. Moc rád vzpomínám na setkání s Martinou Sáblíkovou, Ester Ledeckou, hokejovým týmem i dalšími našimi sportovními hvězdami,“ připomíná Štych olympijskou atmosféru.

 

V soutěži hlavně neztratit nervy

Dnes je zodpovědný za celkovou kvalitu čepovaného piva v plzeňské restauraci Lékárna, ale stále ho baví postavit se za výčep nejen ve své domovské hospodě, ale i na různých akcích Pilsner Urquell. Miroslav Štych si totiž opravdu užívá kontakt s lidmi. „Spokojený zákazník se skvěle načepovaným pivem je ta správná kombinace, která mé práci dává smysl,“ usmívá se Štych. Všem kolegům a kolegyním, kteří zabojují o titul Pilsner Urquell Master Bartender 15. a 16. srpna v Plzni, drží palce a přeje pevné nervy. „Soutěž je náročná, ale má skvělou atmosféru a všem výčepním dává šanci naučit se něco nového a posunout se v naší krásné profesi dál. Všichni finalisté jsou výborní výčepní, zvítězit může ale jen jeden. Důležité je, aby každý zůstal sám sebou, v soutěži žádná přetvářka nemá šanci,“ říká vítěz minulého ročníku.

pivo