Ucházel jste se o post hejtmana i před osmi lety. I přes jasné vítězství jste se jím nakonec nestal. V čem je to letos jinak?

Vždy jsem se snažil dělat politiku s lidmi a pro lidi. A bohužel jsem se i v řadě lidí, kteří mě tehdy obklopovali, zklamal. Ale všechno je cenná životní zkušenost. Krajská politika byla v jistou chvíli promořena sobeckými zájmy jednotlivců, kteří byli pro svůj osobní zisk a moc ochotni „tancovat na hraně zákona". Od takových prospěchářů se postupně očišťujeme a se zcela novým týmem se znovu ucházíme o důvěru voličů v Ústeckém kraji. Spolu se mnou kandiduje řada zkušených starostů a komunálních politiků z měst a obcí našeho kraje, za nimiž je vidět značný kus odvedené práce. To nám dává velkou naději, že se konečně podaří „rozpohybovat" i celý kraj, který poslední dobou přešlapuje na místě a v mnohém zaostává za ostatními regiony v republice.

Předpokládám, že máte i lék na zmíněné neduhy?

Nemám kouzelný proutek, jehož mávnutím se všechno změní. Laciná a populistická řešení nefungují. Společným úsilím to ale můžeme dokázat! Předně se musí vyplatit chodit nebo dojíždět do práce. Zaměstnanci v Ústeckém kraji si zaslouží mnohem vyšší mzdy, než dostávají dnes. Není možné, aby se příjemci sociálních dávek posmívali těm, kteří pracují za almužnu. Skoncujeme se zneužíváním sociálních dávek i prací „načerno". Občané na severu Čech se ve svých městech a domovech opět musí cítit bezpečně. Pracující lidé nemohou být šikanováni nepřizpůsobivou menšinou.

V letošních volbách se mnoho stran a hnutí vymezuje proti uprchlíkům. Jaký je Váš názor?

Sociální demokraté v Ústeckém kraji důrazně nesouhlasí s migrační politikou Evropské unie a uděláme v tomto ohledu maximum pro bezpečnost našeho kraje včetně důkladné kontroly státní hranice. Uvědomujeme si útrapy tisíců rodin v místech, kde zuří válka. Tato neřízená migrace lidí ze zcela jiného kulturního prostředí ale může v našem kraji ještě prohloubit již tak napjaté soužití s některými menšinami, které se nedokázaly integrovat ani za několik generací. Pomáhejme v zemích, kde problém vzniká!

Co hodláte dělat pro seniory?

Jsme si vědomi, že populace stárne, a zvláště v našem kraji je značný výskyt nemocí – hlavně srdce, dýchacích cest a rakoviny. Zajistíme proto kvalitní zdravotní péči, dostupnou ve veřejných nemocnicích všech okresů kraje, s českými lékaři a zdravotními sestrami. Podobně zlepšíme dostupnost lékařské pohotovosti a záchranky i v menších městech. Seniorům chceme zlevnit a zkvalitnit život v důchodu. Proto pro ně zavedeme jízdné ve veřejné dopravě zdarma, připravujeme výstavbu moderních domovů pro seniory, podpoříme rozvoj terénní hospicové péče i fungování klubů pro seniory v obcích a městech.

A co naopak děti a mládež?

Bez mladých lidí, kteří si zamilují Ústecký kraj a budou v něm chtít žít a vychovávat i své děti, celé snažení samozřejmě ztrácí smysl. Zaměřujeme se na lepší vzdělání, protože se tím zvyšuje uplatnění na trhu práce a pravděpodobnost získání vyšší mzdy. Kraj zřizuje střední školy a učiliště a právě technické obory a řemesla zažívají nebývalou obrodu. Proto ještě prohloubíme s p o l u p r á c i s firmami a živnostníky při získávání odborné praxe. Důležité je také smysluplné trávení volného času dětí a mládeže, proto finančně podpoříme jejich sportování a školní sportovní družiny. Je to nejlepší prevence proti drogám a kriminalitě mládeže!

Je v Ústeckém kraji stále aktuální téma kvality životního prostředí?

Od dob kouřících komínů a zamořených řek se toho mnoho změnilo a řada pamětníků potvrdí, že došlo k zásadnímu obratu. Přesto je zde spousta otázek k řešení. Občany stále více pálí kvalita života ve městech, na sídlištích, která by potřebovala obnovit a oživit. Stále zde jsou staré ekologické zátěže, vyhospodařené průmyslové areály, ale i vybydlené bytové domy, které dnes slouží jen jako útočiště pro bezdomovce. Důležitým tématem je též voda v krajině. Při povodních je jí rázem moc, při jejím nedostatku trpí zemědělci, rostliny i zvířata suchem. Pitná voda je čím dál důležitější. Proto bychom měli začít chránit její zdroje a dostat pod kontrolu hospodaření s ní i její cenu.

Co vzkážete voličům závěrem?

Jsem se svým týmem připraven bojovat za náš kraj, naše občany i naši budoucnost! Jde o hodně, proto PŘIJĎTE K VOLBÁM a hlasujte pro sociální demokracii a Jaroslava Foldynu!