Vegetariánská jídelna Zahrada vznikla, aby pomohla lidem, kteří se chtějí stravovat jinak, lépe, zdravěji. Ať už z důvodů zdravotních, etických, nebo z prostého přesvědčení, že je to tak v pořádku.

Chci ukázat, že existuje i zdravá a chutná alternativa např. ke klasickým českým omáčkám, že čočka nemusí být jen na kyselo a s párkem a hrachová kaše nemusí být ta hrozná tuhá věc, ze které jsme se jako děti hrozily ve školních jídelnách. Zdravá kuchyně je pestrá a tak v jídelně představujeme i pro někoho méně známé potraviny jako jsou jáhly, čirok, polenta, tempeh, mungo, černou čočku, ze zeleniny třeba tuřín, batáty…

Menu plánuji tak, aby na talíři byly zastoupeny všechny důležité složky, které naše tělo potřebuje. Tedy sacharidy (ve formě obilovin), bílkoviny (luštěniny, nebo výrobky z rostlinných bílkovin) a hlavně zelenina. Vitamíny a minerální látky u nás také doplníte ve formě salátů a kvašené zeleniny a dokonce si můžete i smlsnout na zdravých nepřeslazovaných dezertech.

Jídelna Zahrada vychází vstříc i alergikům, bezlepkářům a diabetikům, připravujeme pokrmy i dezerty také z přirozeně bezlepkových surovin, slazené převážně ovocem, rýžovým sirupem, obilnými slady, děláme i výborné domácí nanuky. To co jsem se za léta v kuchyni naučila, ráda předávám také na mých kurzech vaření a přednáškách.

Prostory vegetariánské jídelny Zahrada nenabízejí pouze prostředky k okamžitému ukojení hladu, žízně, či mlsné, ale je možné si zde i nakoupit suroviny pro vlastní realizaci v kuchyni. A nejen to, nabízíme i alternativy k průmyslově vyráběným doplňkům stravy, lékům, kosmetice…

Ivana Eva Razimová