Zahájení Česko-německého kulturního jara v Ostravě považuji za poctu a zároveň jej vnímám symbolicky. Ostrava patřila před druhou světovou válku k multikulturním městům, v němž ve vzájemné symbióze žilo české, německé, židovské a polské obyvatelstvo," podotkl ostravský primátor Tomáš Macura.

Co všechno Ostravu v rámci Česko-německého kulturního jara čeká?

PROMĚNA VEŘEJNÉHO PROSTORU

V České republice není příliš zvykem, aby se veřejnost zapojovala do plánování toho, jak má vypadat veřejný prostor. V Německu je tomu přece jen trochu jinak, a proto chce i Česko-německé kulturní jaro společně s obyvateli našich měst, s jejich vedením a s týmem architektů oživit lokality, jejichž potenciál by mohl být využit přece jen o trochu lépe. Co konkrétně si pod tím můžete představit? Tak třeba architektonické intervence, které oživí ostravské náměstí Dr. Edvarda Beneše. V rámci Festivalu pro náměstí (31. 3. – 27. 5. 2017) je na místě bývalého Německého domu postaví studio MAK! ve spolupráci s Antikvariátem Fiducia a centrem PANT.

RIXBOX aneb Ochutnejte Berlín!

Českou republikou se prožene Rixbox. Ne, nejde o boxerský turnaj, ale o stánek rychlého občerstvení z Berlína, který na náměstí Dr. Edvarda Beneše přiveze prvotřídní kávu a gastronomické speciality současné německé metropole. Rixbox se nechal inspirovat mezinárodní kuchyní z berlínské části Rixdorf, ve které se po bitvě na Bílé Hoře usadili protestanští uprchlíci z Čech. Dnes je Rixdorf multikulturním prostředím, kde žijí jak Němci, tak třeba i lidé z Íránu, Libanonu či Palestiny. Pestrá směsice obyvatelstva vytvořila i specifickou rixdorfskou kuchyni, kterou můžete ochutnat právě v mobilním Rixboxu. Náměstí Dr. Edvarda Beneše, 31. 3. – 4. 4. 2017.

CESTY ZA SOUČASNÝM NĚMECKÝM UMĚNÍM

V rámci Česko-německého jara připravili organizátoři historicky první výstavu německého umělce Gerharda Richtera ve střední Evropě. Ta se uskuteční 26. 4. - 3. 9. 2017 v pražské Národní galerii a představí jednoho z nejvlivnějších (a také nejdráže prodávaných) malířů poválečné éry, který je mnohými kritiky označován za nejvýznamnějšího žijícího umělce.

20. května 2017 vás z Ostravy sveze speciálně potištěný vagon Česko-německého kulturního jara, a to nejen na výstavu Gerharda Richtera, ale také na výstavu Eberharda Havekosta v Galerii Rudolfinum a rovněž na prohlídku pražského Goethe-Institutu. Cesta i program jsou pro uměnímilovné Ostravany zdarma: přihlásit se můžete v CKV klub Atlantik (atlantik@ckv-ostrava.cz, Web: www.klubatlantik.cz).

Přehled všech akcí Kulturního jara najdete na webových stránkách www.de-tsch.eu.

Co je Česko-německé kulturní jaro?

Česko-německé kulturní jaro 2017 je přeshraniční kulturní iniciativa Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze, Goethe-Institutu v Praze, Česko-německého fondu budoucnosti a Českých center v Berlíně a Mnichově ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Ministerstvem zahraničních věcí České republiky.