Olomoucký kraj dlouhodobě trápí celostátně nadprůměrná nezaměstnanost a podprůměrné platy. „To musíme změnit. Řešením může být například podpora lokálních firem, malých a středních podniků a živnostníků. Firmám je potřeba snížit zbytečnou byrokracii a administrativní zátěž a podporovat jejich modernizaci a technologický rozvoj," říká kandidátka topky na hejtmanku, dětská lékařka Jitka Chalánková.

TOP chce podporovat i větší propojování vysokých a středních škol s praxí. „Konkrétně chceme, aby školy více spolupracovaly s ?irmami, například při zadávání studentských prací. Budou pak řešeny konkrétní problémy praxe a při řešení zakázek by si mohli studenti i něco přivydělat," vysvětluje dvojka na kandidátce TOP 09 prof. Bořivoj Šarapatka.

Na rozdíl od jiných stran má TOP 09 výhodu, protože její kandidáti nejsou spojováni se žádnými korupčními kauzami. Strana sází na slušnost a odborný přístup. „Chceme zavést transparentní systém zadávání veřejných zakázek, správy majetku a rozdělování dotací, omezit přebujelou byrokracii a snížit zbytečnou administrativní zátěž. To nejen zjednoduší lidem a firmám život, ale pomůže to ušetřit peníze a odstranit podhoubí pro korupci," říká k tomu Aleš Matyášek, opoziční zastupitel Prostějova, který kandiduje do kraje za topku na sedmém místě.

TOP 09 neopomíjí ani situaci v dopravě. Chce konečně pořádně opravit krajské silnice a zásadním způsobem zlepšit návaznost autobusových a vlakových spojů, aby lidi nemuseli zbytečně dlouho čekat na přestup. A v neposlední řadě chce prosadit urychlenou dostavbu D1 u Přerova a D35, která spojí kraj s Hradcem Králové a dále s Prahou a dalšími městy.

Topka se chce zasazovat o rozvoj celého Olomouckého kraje, ve všech jeho oblastech. To odráží i pestré složení její kandidátní listiny. Dětskou lékařku a poslankyni z Prostějova Jitku Chalánkovou, vysokoškolského profesora Bořivoje Šarapatku z Olomouce a prostějovského zastupitele Aleše Matyáška tak v první desítce doplňuje odborník na dopravu Adolf Jílek z Dolních Studének na Šumpersku, místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová, bývalý dlouholetý starosta Hranic Vladimír Juračka, námětek primátora Olomouce Aleš Jakubec, lékařka z Velkých Losin Kateřina Bláhová, ředitelka domova pro seniory Eva Machová z Olomouce a ředitel základní školy Zdeněk Navrátil z Přerova.

MUDr. Jitka Chalánková

Život Jitky Chalánkové je spojen s Olomouckým krajem, kde vyrostla, vystudovala, založila rodinua pracovala. Léčila nejmenší pacienty v prostějovské nemocnici, má čtyři děti a jako náměstkyně hejtmana několik let zodpovídala za sociální oblast.

Životním vzorem jí byl otec, prof. MUDr. Miroslav Tomšů, CSc., který se jako student medicíny osobně účastnil odporu studentů proti Únoru 1948.
Do veřejného života se pak Jitka Chalánková zapojila v roce 1987, když se začaly projevovat zdravotní problémy dětí v nově postavené škole v Prostějově-Vrahovicích. Ačkoliv se komunistický režim tehdy snažil kauzu ututlat, Jitka Chalánková se jako dětská lékařka do případu vložila. Díky její urputnosti a pomoci místních lidí nakonec vyšly pravdivé informace najevo.

Podobně Jitka Chalánková přistupuje ke své práci v politice, kterou považuje za službu lidem. Mezi své nejvyšší hodnoty řadí úctu k životu, k rodině, ke svobodě a obecným lidským právům.