Jaký má vlastně být skutečný mistr výčepní, jakými vlastnosti a umem by měl disponovat? Musí o pivu vědět všechno, od toho, jak se vaří a skladuje až po to, jak ho dostat v co největší kvalitě zákazníkovi na stůl.  Musí bravurně zvládat techniku čepování a pečovat o pivní sklo. Musí se umět usmát a prohodit s hosty pár slov, primárně však musí svou práci dělat s láskou a vášní pro pivo i pro své zákazníky.

V těchto disciplínách mezi sebou každoročně soutěží desítky výčepních z celé republiky, ti nejlepší z nich pak postupují z regionálních kol do celostátního finále, které se tradičně koná v Plzni. Deník se rozhodl spolu s Pilsner Urquell uspořádat mezi těmito finalisty soutěž o Mistra Sympatie, o kterém svým hlasováním rozhodnete vy, čtenáři. Představujeme vám letošní finalisty soutěže Master Bartender a kandidáty na titul nejsympatičtějšího mistra výčepního.

ZEPTALI JSME SE UCHAZEČŮ NA ČTYŘI OTÁZKY:

  1. Které osobnosti byste rád načepoval pivo? Proč?
  2. Jaký nejbláznivější nebo nejzajímavější zážitek se vám za výčepem stal?
  3. Co vás baví kromě čepování?
  4. Co je vaše nejsilnější stránka? Proč si myslíte, že byste v soutěži o (nejsympatičtějšího) mistra výčepního měl vyhrát právě vy?

Barbora Gojová (Ostrava)

  • Každý host je pro mě unikátní osobností a nezáleží mi tak na tom, jestli je slavný, nebo ne. Kdybych si však měla vybrat jednoho člověka, ráda bych v naší restauraci načepovala hladinku panu Václavu Berkovi a popřála mu na zdraví.
  • Ty nejšílenější zážitky mám z období, kdy byly vnitřní prostory naší restaurace uzavřeny kvůli koronavirové krizi a hosty jsem viděla pouze přes výdejní okénko. Pivo jsem tak, kromě PET lahví a kelímků, čepovala do všeho možného i nemožného. Nejzajímavější byl rozhodně obrovský 5litrový zásobník na vodu.
  • Ve svém volném čase se, společně se svou manželkou Karolínou, věnuji především naší dceři Magdalénce. A když máme zajištěné hlídání, rády si spolu zajdeme do podniků, kde si můžeme vychutnat perfektně ošetřený Pilsner Urquell.
  • Nechci tvrdit, že bych měla v soutěži o nejsympatičtější mistryni výčepní vyhrát právě já. Znám některé kolegy a kolegyně, kteří se mnou postoupili do finále, a kdybych mezi všemi měla vybírat já, bylo by to opravdu těžké, do finále se dostala spousta sympatických tváří. Nechme tedy rozhodnutí na čtenářích.

Zdroj: Barbora Gojová (Ostrava)

Simona Křížková (Ostrava)

  • Vloni jsem měla tu čest čepovat na Filmovém festivalu v Karlových Varech. Při slavnostním zahájení jsem čepovala v Grant Hotelu PUPP, kde jsem měla možnost se setkat s velkými umělci a herci. Například s Jiřím Bartoškou, páni, tento pán je prostě umělec každým coulem. Pro mě je Jiří Bartoška ikonou české scény, a strašně bych si přála mít možnost se s ním znovu potkat a načepovat mu pivo s láskou a v té nejlepší možné kondici.
  • Zrovna nedávno probíhal u nás v restauraci Slezská P.U.O.R. křest knihy Milana Baroše. Mohu říct, že to byl zatím nejhezčí zážitek, který se mi stal. Přijelo tam mnoho známých osobností a fotbalistů, byl to vážně úžasný a krásný den.
  • Sice to nejde úplně k sobě, ale kromě čepování výborného piva jako je Pilsner Urquell jsem se začala v posledních letech věnovat i fitness. A řeknu vám, je to pro mě někdy vážně těžké tyhle dva odlišné světy nakombinovat.
  • Jsem sympatická slečna se smyslem pro humor. Málokdy se najde člověk, se kterým bych si vysloveně nesedla. Jsem komunikativní a jdu si za svým, do svých snů dávám 100 %.

Zdroj: Simona Křížková (Ostrava)

Martin Retka (Ostravice)

  • Když bych měl vybrat osobnost, které bych rád načepoval pivo, napadá mě hned několik jmen. První by však byl Štěpán Kozub, skvělý herec a bavič, díky kterému jsem začal pravidelně chodit do divadla.
  • Zajímavých zážitků, které se mi za výčepem staly, je spousta. Nejvíce mi utkvělo v paměti, když po mě jeden z hostů začal házet peníze.
  • Když pivo zrovna nečepuji, rád si na pořádného šnytka zajdu s kamarády, ať už si u piva jen tak popovídáme, sledujeme fotbal, hokej nebo házenou, kterou jsem kdysi hrával. Hokej mám rád i na živo, takže pokud je čas, jedeme se s kamarády podívat na zápas do Třince. Rád jezdím na hory, poslechnu si dobrou hudbu, nejraději mám rock a metal, také jezdím na koncerty a hudební festivaly.
  • Proč bych měl vyhrát právě já? Kolegové a stálí hosté o mě tvrdí, že jsem pohodový a zábavný.

Zdroj: Martin Retka (Ostravice)

Bronislav Klus (Brno)

  • Pro mě je unikátní osobnost svým způsobem každý, takže pivo v té nejvyšší kvalitě rád načepuji komukoliv. Každá celebrita, která přijde do naší hospody je ale přirozeně příjemným zpestřením dne.
  • Od výčepu mám spoustu zajímavých zážitků – počínaje vyskakováním hostů, kteří nechtěli zaplatit útratu, z oken, konče zpíváním celého hostince v jednohlase. Jednoznačně nejlepší zážitky však vznikají při zapíjení novorozených dětí jejich tatínky, tyhle chvíle mají pro mě vždycky silnou atmosféru. Vlastně každý den je něčím zajímavý.
  • Ve volném čase se věnuji sportu nebo si zahraji videohry.  Rád také vařím a zkouším v domácích podmínkách vařit i pivo, mým největším nepivním hobby je však motorismus.
  • Myslím si, že na sympatickém vzhledu u výčepního tolik nezáleží, zastávám ale názor, že každý host by se měl při návštěvě našeho podniku cítit co nejvíce příjemně, a především se pobavit. A od toho jsem tady já! Miluji, když můžu ze své pozice pomoci zapojit dva cizí hosty do jedné společné konverzace.

Zdroj: Bronislav Klus (Brno)

Miroslav Navrátil (Zlín)

  • Hladinku bych chtěl načepovat pro Jaromíra Jágra. A důvod? Jen málokdo si totiž může dát pivo s Bohem.
  • Nejzajímavější zážitek se mi přihodil hned po škole, kdy jsem se začínal učit s výčepem. Měl jsem jen málo zkušeností a nevěděl ani co k čemu slouží. Nicméně při jednom z mých prvních čepování jsem zahýbal s jedním ventilkem a ten z ničeho nic pod tlakem vystřelil. Pivo samozřejmě stříkalo po celé hospodě a kolegyně musela rychle běžet do sklepa vypnout bombu.
  • Mým koníčkem je především má práce, kde kromě čepování piva rád míchám koktejly nebo provádím prezentace a degustace destilátů, které mám rád. Ve volném čase se snažím hodně sportovat a hrát na kytaru. Třeba ze mě jednou bude i hudebník, kdo ví.
  • S každým se snažím vždycky vyjít a jsem velmi upovídaný, což jsou podle mě vlastnosti, díky kterým můžu mít před ostatními „sympaťáky" náskok.

Zdroj: Miroslav Navrátil (Zlín)