Češi, podobně jako většina Evropanů, stále nekonzumují 400 g zeleniny a ovoce denně, jak doporučuje Světová zdravotnická organizace . Zelenina a ovoce představují nezbytnou složku správného jídelníčku a jsou významným zdrojem vitamínů, minerálů a výživových látek. Výzkumy dokazují, že pravidelná konzumace ovoce a zeleniny je jedním z významných faktorů chránících před nemocemi, které souvisejí se způsobem stravování, jako je např. obezita. Existuje také souvislost mezi vyšší konzumací zeleniny a ovoce a sníženým rizikem výskytu ischemické choroby srdeční, mrtvice či některých nádorů, zejména trávicího traktu . Tyto poznatky jsou sice čím dál známější, ale Češi stále dělají řadu celou chyb ve stravování. K těmto chybám patří mj. vynechávání snídaní, nepříliš různorodá strava, neochota konzumovat syrovou zeleninu a slabé povědomí na téma výrobků z kategorie džusů a pyré. Důsledkem toho všeho je, že zelenina a ovoce stále nepředstavují v našem jídelníčku základ stravování.

Nejdůležitějším jídlem dne je snídaně

Hodnotná snídaně poskytuje energii pro ranní hodiny a pro první polovinu dne. Obilné výrobky, mléčné produkty, zelenina a sklenice pomerančového džusu zajistí přísun nezbytných vitamínů, energie a výživových látek. Výzkum, který nechala provést Světová zdravotnická organizace, poukázal na to, že děti, které nesnídají, mají potíže se soustředěním a pamětí. Vynechávání snídaně způsobuje také to, že odpoledne děti rády konzumují sladké pochoutky s nízkou výživovou hodnotou.

ADD_Photo_Nejdůležitějším jídlem dne je snídaněZdroj: STOWARZYSZENIE KRAJOWA UNIA PRODUCENTÓW SOKÓW

Zelenina a ovoce nejsou nuda

Připravujte zeleninu různým způsobem: můžete ji podávat v syrovém stavu (saláty se lžičkou majonézy případně v odlehčené verzi s dodatkem přírodního jogurtu, na svačinu mrkev nakrájenou na hezké proužky), vařenou nebo dušenou, případně vařenou v páře, což je rozhodně nejvhodnější způsob tepelné úpravy. Češi konzumují ovoce mnohem častěji, je však vhodné pamatovat na to, že bychom měli denně konzumovat 2 porce ovoce a 3 porce zeleniny různých druhů, nejlépe těch sezónních.

Džus a pyré

Měli bychom seznamovat děti již od útlého dětství s chutí zeleniny a ovoce. V tom nám pomohou džusy a pyré: mají snadnou a pohodlnou formu, příjemnou konzistenci a mnoho chutí, máme tak záruku, že každé dítě si může vybrat něco pro sebe. Výživová hodnota džusu se blíží čerstvé zelenině a ovoci. Navíc přísné předpisy Evropské unie zaručují, že v nich nenarazíme na přidané cukry a umělá barviva, konzervační látky či aroma . Navíc sklenice džusu denně může klidně nahradit jednu z pěti porcí zeleniny či ovoce. Naopak pyré patří i nadále na českém trhu k méně oblíbeným výrobkům. A to je velká škoda, protože obsahuje důležitou vlákninu a je hodnotnou přesnídávkou, která zajistí přísun energie nezbytné pro školní či pracovní aktivity během dne.

ADD photo_Pyré mají snadnou a pohodlnou formuZdroj: STOWARZYSZENIE KRAJOWA UNIA PRODUCENTÓW SOKÓW

Společné stravování

Velmi důležité je společné stravování v klidné atmosféře. V dnešní době máme málo času na vychutnávání si jídla, rychlá konzumace způsobuje, že nevěnujeme pozornost tomu, co a především v jakém množství jíme. U společného oběda nebo večeře proto vypněme televizi a nechme odložené chytré telefony.

Vytváření dobrých stravovacích návyků mohou nejvíce ovlivnit rodiče. Proto je vhodné usilovat o to, aby dítě již v útlém věku poznalo chuť zeleniny a ovoce a také výrobků z nich. K těmto výrobkům patří džusy a pyré. Důsledný trend ve vzdělávání a dobré příklady zaručí další generaci správné nastartování budoucnosti.

Více zde!!

Zdroj: STOWARZYSZENIE KRAJOWA UNIA PRODUCENTÓW SOKÓW