Expozice potrvá do 10. října a je inspirována knihou Sport je umění autora Petra Volfa, který je spolu s ředitelem DOXu Leošem Válkou jejím kurátorem. „Je to největší výstava o sportu," řekl Petr Volf ČTK. Jeho záměrem prý bylo vybrat umělce, kteří se sportem ve své tvorbě zabývali nikoli nárazově a sporadicky, ale k tématu se vraceli. Řada českých umělců bylo a je aktivními sportovci a vedle fotbalu či hokeje se mnoho z nich věnuje třeba boxu.

Zdroj: © Pavel Brázda

Sportu zdar, All Hail Sport, foto Jan Slavik

Takovým autorem je třeba Jiří Sozanský, známý svými díly reflektujícími těžké postavení člověka v nesvobodné společnosti. Sám boxuje od střední školy, v ateliéru má hned dva boxovací pytle, denně s nimi ve svých 70 letech posiluje tělo, aby zvládl své rozměrné malby a k boxu přivedl i další umělce. Do výběru jsme zahrnuli také tvorbu zachycující sportoviště, stadiony, arény, kurty nebo sportovní náčiní, říká kurátor.

Zdroj: © Pavel Brázda

Sportu zdar, All Hail Sport, foto Jan Slavik

Na výstavě jsou ale i obrazy profesionálního boxera Rostislava Osičky, který našel zálibu v malování. Diváci uvidí také třeba unikátní sérii 27 pláten Michaela Rittsteina, který u příležitosti olympijských her v roce 2012 namaloval během roku po jednom obraze od každého sportu, v němž se na letní olympiádě soutěží.

Zdroj: © Pavel Brázda

Sportu zdar, All Hail Sport, foto Jan Slavik

Zvláštní pozici má ve výstavě Emil Zátopek, kterého připomíná série fotografií Václava Chocholy, socha Radima Hankeho, která stojí na zlínském stadionu a každý tamní běžec může pomyslně běžet vedle slavného olympijského vítěze i mobilní plastika Davida Černého, jež bude Zátopka připomínat na letošní olympiádě v Brazílii.

Zdroj: © Pavel Brázda

Zdeněk lhoták, Spartakiada - Z cyklu 12 fotografií, obvodní spartakiady v Praze, 1985

„Po druhé světové válce se sport stal všeobecně rozšířeným fenoménem, který se postupně proměňuje," říká Petr Volf. „Sportuje se nejenom pro radost, ale sport se stává také ideologickým nástrojem a dochází k jeho komercializaci. Umělci tyto proměny sledovali ve větší míře, než by se to na první pohled možná zdálo. Zaměřili jsme se na tvorbu zobrazující sport jako čiré potěšení či výkon, poukazující na jeho paradoxy nebo bizarnost," uvedl.

Doprovodný program k výstavě zahrne kromě komentovaných prohlídek také přednášku o příběhu Emila Zátopka nebo kulturně-orientační běh Prahou. Více na: http://www.dox.cz/cs/vystavy/sportu-zdar