Z náměstíčka ve Veverské Bítýšce je to k obřímu komplexu hal společnosti Hartmann-Rico pět minut chůze. Vcházím do vrátnice firmy coby předem ohlášená návštěva, kde mě vybaví čipovou kartou s nápisem Návštěva a dostávám i speciální obuv pro pohyb v halách s výrobními linkami. Poté už mě vítá moje průvodkyně po závodu – HR pracovnice Lucie Desová.

Od ní se dozvídám, že závod ve Veverské Bítýšce dává práci sedmi stům lidí. Zaměřuje se na kompletaci setů pro operační sály v nemocnicích a zdravotnických zařízeních a na výrobu roušek. Většina zdejší produkce míří na trh západní Evropy, jen zhruba 10 procent výroby je určeno pro český trh. Abych se seznámila s výrobou s velmi přísnými hygienickými pravidly, navštívila jsem dva z mnoha zdejších provozů.

Speciální oděv do čistého provozu je nutností

V hale pro kompletaci setů nejdříve vstupujeme do zaměstnanecké šatny. Nasazuji jednorázovou čepici žluté barvy (bílé mají zaměstnanci, zelené vedoucí pracovníci). Na nohy nasazuji návleky a poté se soukám do jednorázového pláště. Spolu s mojí stejně oděnou průvodkyní míříme k umyvadlu, abychom důkladně umyly ruce a ošetřily je dezinfekčním prostředkem.   Podobně se musí před každodenním pracovním procesem připravit každý zaměstnanec. Pracovníci musí mít krátce ostříhané a upravené nehty. Nesmějí nosit nehty umělé, ba ani nalakované. Přísná hygienická pravidla tu platí pro všechny.

Kompletace balíčků pro operační sály je hotová věda

V ustrojení a po dezinfekci vcházím do provozu, kde se ručně kompletují sety pro operační výkony v nemocnicích. „Denně vyrobíme kolem patnácti tisíc setů. Pracujeme ve třech směnách,“ přiblížil vedoucí provozu Petr Hanyk výrobu se 220 lidmi.

A co vlastně balíček pro konkrétní operační výkon obsahuje? Je v něm materiál pro celý operační tým – tedy od jednorázových roušek, čepic a plášťů pro personál až po krytí pacienta a vybavení nástroji – skalpely, jehly a jiné součásti potřebné pro konkrétní druh operace. Materiál v balíčku je na sebe logicky vrstven a promyšleně uspořádán, aby jej bylo možno postupně shora odebírat a nemusel se nijak přerovnávat.

Nic nesmí chybět ani přebývat

Jednotlivé komponenty mají v balíčku přesně danou pozici a musejí být naprosto přesně odpočítané. „Žádný kus nesmí chybět ani přebývat. Důležité je to proto, aby při operaci nevznikl problém, neboť personál na přesný počet udávaných komponent v balíčku spoléhá. Jednotlivé sety tak u nás musí projít několikerou kontrolou. Navíc tampony, které se používají jako savé v tělních dutinách, jsou opatřeny nití, která je detekovatelná rentgenem,“ vysvětlil Hanyk. Ve Veverské Bítýšce kompletují více než tisíc druhů setů – část tvoří standardní sety vyráběné ve velkém množství a část sety v menším množství – takzvané CPT, určené pro konkrétní operační výkony, případně pro konkrétní operační týmy. Některé sety mají více než 50 komponent.

Každý přichystaný set putuje na balicí linku, kde je zabalen do velké roušky a některý ještě do krepového papíru. Poslední vrstvu tvoří igelitový obal s přelepenými dvěma otvory ze speciální textilie. Tyto balíky jsou ukládány do krabic mířících do boxů, v nichž sterilizační plyn prostoupí skrze zmíněné otvory v igelitovém obalu ke všem jednotlivým komponentům balíku. Celé balení je tak kompletně sterilizované, připravené pro operační sál.

Kateřině Flachbartové práce „odsýpala“, pracuje zde přes 20 let.Zdroj: Eva BártíkováKateřině Flachbartové práce „odsýpala“, pracuje zde přes 20 let.

Podléhám pokušení vyzkoušet si práci na lince

Moji pozornost poutá tréninková linka, kde se noví zaměstnanci zaškolují. Neodolám proto nabídce pana vedoucího Petra Hanyka, začlenit se na chvíli do kolektivu a práci si vyzkoušet. „K ruce“ dostávám milou paní trenérku Šárku Černekovou, která mi má pomáhat odstranit případné nedostatky.

U pásu nade mnou svítí displej s nákresem jednotlivých součástí vyráběného setu na lince. Stejný displej tu svítí nad každým pracovním místem u pásu. Mám obavy, zda z obrazovky rychle pochopím, které komponenty  mám pro set vybrat z mnoha boxů před sebou. Naštěstí není problém najít příslušná čísla a písmena komponentů i na boxech. Z nich podle nákresu vytahuji jednu roušku a dva ubrousky a vrstvím je na pás na sebe do pozice podle nákresu. Paní trenérka mě upozorňuje, že ubrousky musí být umístěny přesně podle nákresu vlevo na roušce a nesmí být pootočeny či uloženy jinak, než předepisuje nákres. Moje obavy, že nebudu mít dostatek času vše stihnout, po chvilce odpadly.

„Práce na tréninkové lince je o dost pomalejší oproti běžnému provozu, aby byl prostor potřebné kroky dostatečně nacvičit a zvládnout. V běžném provozu probíhá práce v rozmezí zhruba 15 až 20 sekund podle náročnosti setu,“ nastínil Hanyk.

Pro pracovníky na výrobní lince je připravena skladba práce tak, aby celou směnu nekompletovali jen náročné nebo pouze jednoduché sety.

Nedostatek zaměstnanců doplňují lidmi ze zahraničí

Všímám si, že mezi novými zaměstnanci jsou i různé národnosti (například Bulhaři, Maďaři, Slováci), většinou agenturní pracovníci, kterým na místě pomáhají při každé směně překladatelé. Vedoucí provozu se netají tím, že řeší problém s nedostatkem pracovních sil stejně jako jiné výrobní podniky.

Další nové zaměstnance se firma chystá přijmout 

www.pracecomasmysl.cz

Další zaměstnance bude firma už vbrzku potřebovat pro chystané rozšíření provozu haly označené K1, kam jsem zamířila na prohlídku z kompletační haly. 

Provoz haly K1 prošel velkou rekonstrukcí a výrobní linky neustále procházejí procesem zdokonalování, na němž se podílejí sami zaměstnanci. Výroba je zde rozdělena na několik pracovišť. Ruční pracoviště, kde se vyrábí jednoduché i složité roušky, které se v konečné fázi skládají na potřebný tvar a dále se používají na kompletaci setů.

Další pracoviště jsou svařovací linky, rozdělené podle náročnosti výroby od jednoduché výroby až po velice náročné výrobky s různou kombinací materiálů a vrstev. Svařování zaručuje nepropustnost výrobku (například několik druhů kabelek, které zachycují tekutiny při operaci). Tyto polotovary se dále používají do setu nebo roušek.  

Zaměstnanci si pochvalují stabilitu práce i možnost kariérního růstu

Hned v první sekci blízko vchodu jsem zastihla u pracovního stolu Kateřinu Flachbartovou. U firmy pracuje už více než dvacet let. „Začala jsem tu pracovat, protože jsem to měla kousek od bydliště a protože tu bylo čisté prostředí,“ řekla a zdůraznila, že hlavní pro ni byla stabilita firmy a jistota příjmu.

Dlouholetou zaměstnankyní je i vedoucí zdejšího provozu Jitka Kvasnicová, jež je současně vedoucí závodu v Zastávce u Brna. Je příkladem toho, že firma Hartmann-Rico podporuje kariérní růst svých zaměstnanců. Ke své práci Jitka Kvasnicová prozradila: „Nastupovala jsem do firmy před dvaatřiceti lety coby dělnice. Prošla jsem zde spoustou pracovních pozic – od dispečerky, disponentky přes plánovačku až po současnou práci vedoucí.“

Kateřině Flachbartové práce „odsýpala“, pracuje zde přes 20 let.Autor: Eva Bártíková

Firma si svých zaměstnanců váží, nabízí jim benefity

Z příjemného a čistého pracovního prostředí vcházím o přestávce do odpočinkové místnosti s kuchyňkou. Milé překvapení na mne čeká v jídelně, kde zjišťuji, že si zaměstnanci mohou vybírat ve všední dny oběd ze šesti jídel (včetně bezlepkové a vegetariánské varianty) a dvou variant večeře a noční večeře. Ze dvou jídel je na výběr o víkendu.

Zaměstnanci dostávají kromě příspěvku na oběd i příspěvek na penzijní připojištění. K dispozici mají také osobní benefit kartu, z níž mohou čerpat příspěvek až do výše dvou tisíc korun na různé slevy. Sleva pro zaměstnance firmy je sjednána také v Aquaparku v Kuřimi. Motivačním příspěvkem je pro nové zaměstnance náborový příspěvek ve výši 15 tisíc korun. Za doporučení nového zaměstnance získá zaměstnanec firmy příspěvek ve výši 10 tisíc korun.

Pro zaměstnance firma pořádá v průběhu roku různé akce – firemní den, dětský den, mikulášskou nadílku. Firma Hartmann-Rico má dokonce vlastní svoz zaměstnanců do zaměstnání z okolí (Ivančicka, Moravskokrumlovska, Náměšťska a Bystřicka).

Moje mise do firmy skončila. K vrátnici mířím s pocitem, že si zdejší firma svých zaměstnanců opravdu považuje. A to je jistě hřejivý pocit.

O společnosti HARTMANN-RICO:

  • Společnost HARTMANN-RICO je součástí mezinárodní skupiny HARTMANN, která začátek své činnosti datuje do roku 1818. Letos tedy slaví 200 leté výročí. Centrála skupiny HARTMANN se nachází ve městě Heidenheim v Německu. Firma je aktivní ve 34 zemích na všech kontinentech. Její výrobky používají zdravotníci i koncoví spotřebitelé ve více než         100 zemích světa. Zaměřuje se na šest obchodních oblastí: dezinfekce, inkontinence, osobní péče o zdraví, prevence infekcí, ošetřování ran, krása a zdraví.

  • V ČR byla společnost založena jako HARTMANN-RICO a. s. v roce 1991, kdy se společnost HARTMANN spojila s tuzemskou společností RICO, jejíž kořeny sahají do roku 1891. Je nejznámějším výrobcem zdravotnických prostředků. Obrat společnosti v roce 2016 realizovaný v ČR dosáhl 1,39 miliardy Kč.

  • V ČR provozuje společnost čtyři výrobní závody (dva ve Veverské Bítýšce, po jednom ve Chvalkovicích a Havlíčkově Brodě) a dvě distribuční centra (v Tuchoměřicích a Rajhradu).

  • Od roku 1954 je centrála společnosti ve Veverské Bítýšce, kde provozuje výrobu ve dvou závodech, které se soustředí především na kompletaci jednorázových operačních roušek       a setů.

  • Posláním společnosti je neustálé hledání a využívání cest ke zlepšení kvality, bezpečnosti a dostupnosti zdravotní péče pro všechny jak v odborném tak v domácí