První, čeho si u vína všímáme, je jeho čirost. Jednoduchou pomůckou může být otočení sklenky proti světlu nebo přiložení bílého papíru do pozadí. „Degustovat je potřeba v místech, kde nic nebude rušit vaše smysly. Není tam hluk, příliš velká zima nebo teplo a vzduch není nasycený kouřem. Až tehdy se lze dostatečně zaměřit na vzhled, vůni a chuť vína,“ doplňuje trojnásobný držitel ocenění BOHEMIA SEKT Trophée - Sommelier roku David Král.

Zdroj: Bohemia Sekt

Víno musí vonět

Vínem nejdřív zlehka zatočíme a přivoníme k okraji sklenky. Pamatujte, že nepříjemná vůně rozhodně nevěstí nic dobrého. „Měli byste cítit ovoce, květiny, koření,“ říká David Král a dodává: „Roli ale také hraje výběr sklenky. Pro šumivá vína doporučuji sklenku typu flétna, pro lehčí bílá a červená vína sklenka typu tulipán a pro vína zrající v nových sudech balónovité sklenky.“

Základní chutě

Naučte se vnímat pomocí celých úst, jazyk, patro, ale i ústní dutina jsou totiž velmi citlivým porotcem. Jako malé děti jsme se učili, že chuť na stranách jazyka ukazuje na kyselost, špička jazyka na sladkost, strany špičky na slanost a kořen na hořkost.

K lehkým pokrmům patří svěží vína 

Zatímco v zimě míváme chuť na plnější červená vína, jaro patří bílým a růžovým svěžím vínům, zejména ovocného charakteru, jako je Sauvignon. Tato odrůda se skvěle hodí k bylinkovým nádivkám, výtečně ladí k rybám ve výrazné úpravě a drůbeži. Ryzlink vlašský je zase dobrým společníkem k pokrmům z králíka, které si rádi vychutnáme právě na jaře. „Ryzlink vlašský krásně hraje s králičím masem, skvěle doplní drůbež, plody moře a ryby v nepříliš mastné úpravě. K mým favoritům patří Ryzlink vlašský pozdní sběr 2017 z Vinařství Mikulov, ve kterém najdeme svěží tóny citrusových plodů. Ideální teplotou pro servírování je 9 až 11 °C,“ doporučuje David Král.

 Zdroj: denik

Málo se to ví, ale zajímavé kombinace dosáhnete při spojení vína a polévky. Zatímco ke krémovým polévkám se hodí šumivé víno, k vývarům vybírejte bílé víno s harmonickou chutí například Rulandské šedé.

 Zdroj: denik

Pokud si potrpíte na dezerty, určitě vyzkoušejte jejich snoubení s vínem. Víno s dezertem totiž vytvoří skvělou kombinaci sladkosti, která spolu bude krásně harmonizovat. Pamatujte, že nápoj by měl být vždy o něco sladší než dezert, aby ve výsledku nechutnal kysele až fádně. Nejvhodnější jsou výběry z hroznů i bobulí.

Zdroj: denik 

Jestli je něco jisté, tak to, že špatným výběrem vína můžeme zkazit skvělé jídlo a nedobrým jídlem zkazit vynikající víno. Pokud si nejste jistí, můžete vyzkoušejte praktický návod:

· Bílé víno: telecí, drůbeží, králičí či jehněčí maso, ryby, plody moře, světlé omáčky, zeleninové saláty, dezerty

· Růžové víno: lehčí jídla, grilované pokrmy

· Červené víno: tmavé maso, vnitřnosti, kořenová zelenina, kořenitá jídla, těstoviny

Další zajímavé vinařské tipy a širokou nabídku vín naleznete na www.osobnivinoteka.cz.