Doby, kdy se při grilování popíjelo jen pivo a limonáda, jsou už dávno pryč a možností, jak vaše hosty osvěžit, a přitom báječně pohostit, je mnoho.
Přečtěte si rady hlavního sommeliera značky Bohemia Sekt Davida Krále, jak párovat pochoutky z grilu s vínem, a staňte se hvězdou příští garden party. 

Mořské plody s opojnými bublinkami 

Kuřecí či krůtí steak na grilu nikdy nezklame. Jestli chcete osvědčenou klasiku pozvednout o úroveň výš, nabídněte hostům růžové suché víno Zweigeltrebe nebo Frankovku. Můžete se těšit na nový chuťový zážitek. S mořskými plody, které jsou naopak hitem grilování, si bude krásně rozumět šumivé nebo perlivé víno. „K tygřím krevetám nebo chobotnici je výtečnou volbou italské Prosecco Mionetto nebo růžový Bohemia Sekt, které patří k létu,“ radí sommelier David Král. 

Tip sommeliera:
Jako dobrý hostitel musíte myslet i na nealkoholické nápoje. Požadavky i těch nejnáročnějších hostů uspokojí nealkoholický Bohemia Sekt, který si při absenci alkoholu zachovává chuť a aroma kvalitního sektu. Je k dostání také ve variantě rosé, která se skvěle hodí právě na letní posezení.  

Šťavnaté hovězí a červené víno 

Kombinaci hovězího steaku a červeného vína si běžně dopřáváme v restauracích, a to hlavně kvůli harmonii výrazné chuti masa a vína. Proč si tedy osvědčené spojení nevychutnat i během grilování? „Jistotou skvělého chuťového zážitku je šťavnatý steak a k němu Zweigeltrebe nebo Modrý Portugal. Mým favoritem je Rulandské Modré barrique z produkce Víno Mikulov Sommelier Club, které vyniká výraznou a šťavnatou chutí s příjemnou kořenitostí z dubových sudů, ve kterých zrálo a výborně se hodí ke grilovanému masu i burgerům,” uvádí Král.

Tip sommeliera: Víno Mikulov Sommelier Club Selection barrique Rulandské modré 2016
Víno má krásnou rubínovou barvu, elegantní vůni s tóny lesního ovoce, hořké čokolády a v pozadí jemný nádech kouře a vanilky.
Chuť je šťavnatá, středně plná s příjemnou tříslovinkou. Jeho chuť nejlépe vynikne při teplotě 12 až 14 stupňů. 

Pochoutky, nejen pro vegetariány 

Steaky a klobásky jsou stálicemi venkovní gastronomie. Výtečné jsou ale i bezmasé pokrmy, například zelenina. „Protože sama o sobě nemá příliš výraznou chuť, hodí se k ní jemný suchý Ryzlink vlašský. Zvolit ke grilované zelenině výrazné víno by bylo chybou, která by mohla způsobit, že vůbec neucítíte chuť pokrmu,“ doplňuje sommelier. Naopak složitější může být výběr vhodného vína ke grilovanému sýru. Při výběru se řiďte druhem a chutí pokrmu. K sýrům s plísní nebo s výraznou chutí a aroma je vhodné plné červené víno. Naopak u těch s jemnou chutí platí totéž, co u zeleniny, bude jim sedět sušší růžové nebo bílé víno.

Tip sommeliera: Habánské sklepy Ryzlink vlašský
Tento znamenitý Ryzlink zaujme svou žlutozelenou barvou, ve vůni pak ovocným charakterem s tóny rybízu či angreštu a příjemnou kyselinkou,
která přispívá ke svěžesti a výborné pitelnosti tohoto vína. Jeho chuť nejlépe vynikne při teplotě 9 až 11 stupňů. 

Zásady servírování 

Sklenka vína v létě má i další funkci, a tou je osvěžení. Myslete proto na to, abyste měli víno vždy vychlazené na správnou teplotu. „Příliš ledové nebo naopak teplé víno může úplně zkazit požitek z konzumace. Pro červené je optimální rozmezí 14 až 18 stupňů, růžové a bílé bude nejlépe chutnat při teplotě od 8 do 10 stupňů, sekt pak podávejte vychlazený na 5 stupňů,” říká Král. Ke správnému požitku patří také vhodná sklenice. Pokud hostům naléváte kvalitní víno, zaslouží si pohárky na stopce, nejlépe skleněné. Variantou mohou být ale i cestovní pohárky na nožičce.

Vybraná vína jsou k dostání v maloobchodě a na www.osobnivinoteka.cz