Karlovy Vary – S úctou k tradici. S láskou ke kvalitě. K tomuto mottu známé karlovarské restaurace Malé Versailles by se klidně mohlo podle jejího šéfkuchaře přidat také: S láskou k vaření. Podle Petra Ploce, který tamější kuchyni vede od samotného otevření podniku, je totiž důležité, jak sám říká: Vařit srdcem! A kdo je vlastně muž, který připravuje pro hosty restaurace Malé Versailles kulinářské speciality?

 „Narodil jsem se 19. dubna 1987 v Karlových Varech. „Kuchařině“ jsem se vyučil v lázeňském komplexu. Postupně jsem dělal v několika lepších restauracích tady ve Varech. Jsem už takový patriot, mám to tady rád. Co všechno obnáší pozice šéfkuchaře, jsem si poprvé vyzkoušel v Lázních Jáchymov, kde jsem denně chystal jídlo pro 250 lidí.“ popisuje svou kariérní dráhu šéfkuchař Petr Ploc.

 Na práci v restauraci Malé Versailles se mu líbí hlavně to, že je to vyšší třída gastronomie a že tu má prostor pro osobní rozvoj. „Zkoušíme nové věci a je to různorodé, protože tu vaříme opravdu všechno. Člověk se tu může realizovat a uplatnit své kulinářské nápady. Vaříme jak českou kuchyň v moderním pojetí, tak i speciality všeho druhu na grilu, včetně bizona.“ 

K vaření měl prý blízko už od dětství. „Já věděl od mala, že budu kuchař. Bavilo mě koukat na maminku, jak vaří. Dokonce jsem jí i rád asistoval. Vyrůstal jsem na vesnici, chodil jsem pomáhat na zabijačky, mám k tomu prostě blízko,“ říká šéfkuchař.

TAJNÁ INGREDIENCE
A vaří prý i doma. Navíc je vášnivý rybář, a tak co chytí, taky uvaří, a co si navaří, to si taky sní. V rámci svého oboru se často vydává na školení, stáže a akademie kuchařů, kde čerpá nové nápady. „Nejvíc mě dojme, když mě hosté zavolají ke stolu a chtějí mi osobně poděkovat, že si pochutnali. To je to, co zahřeje u srdce, a jak já říkám: Vařit se musí hlavně srdcem…“ prozrazuje svou tajnou ingredienci, kterou prý dává do každého svého receptu šéfkuchař Petr Ploc.

Malé Versailles je prostředí, které tvoří lidé se stejným pohledem na gastronomii. „Měníme jídlo v zážitek a věříme, že tou nejlepší ingrediencí naší práce je radost. Známe svoje farmáře. Jelikož to nejčerstvější je zároveň nejchutnější, začali jsme navazovat kontakty se zemědělci z okolí. Lokálnost pro nás není trend, je to selský rozum – proč vozit suroviny přes půl planety, když můžeme vařit z toho, co roste u nás? Všechno tohle je možné jen díky tomu, že nás práce baví. A na prvním místě je pro nás stále spokojený host, který se k nám vrací,“ uzavírá hlavní myšlenku podniku Malé Versailles šéfkuchař.