Respirátory. Nosíme je denně na obličeji několik hodin, abychom chránili sebe i ostatní. A máme na ně vysoké nároky. Toho si byl vědomý tým brněnské firmy Respilon, která se od roku 2013 věnuje vývoji produktů a materiálů z nanovláken. Před dvěma lety zahájili odborníci z Respilonu spolupráci s Dr. Jeffem Gabbayem a jeho izraelským vědeckým týmem. Dr. Gabbay, držitel 35 patentů, zasvětil svoji kariéru rozvíjení technologií, které využívají vlastností oxidu mědi a jeho schopnosti deaktivovat patogeny jako jsou viry a bakterie. Oba týmy spojily to nejlepší z obou technologií. Tak vznikl zcela převratný typ respirátoru, VK RespiPro. Certifikovaná nanovlákenná membrána Respilon znemožňuje virům projít skrze respirátor a poskytuje nositeli plnou ochranu oběma směry. Akcelerovaný oxid mědi následně zajišťuje jejich rychlou likvidaci. Pokud používáte VK RespiPro, spolehlivě ochráníte svoje dýchací ústrojí a zároveň se nemusíte bát kroskontaminace při jeho sundávání a nasazování. Navíc VK RespiPro chrání i jemnou pokožku obličeje, protože samosterilizační funkce respirátoru deaktivuje viry na jeho povrchu. To je jeho velká výhoda. Už žádné nepříjemné potíže – vyrážky, pupínky, opary a afty. 

Jinými slovy VK RespiPro se spolehlivě stará o vás i sám o sebe, a to i při opakovaném nošení. Žádná další extra péče. Velmi dobře promyšlený tvar masky a kvalitní nanovlákenná membrána zajišťují vysoký komfort nošení, protože respirátor je lehoučký a dobře prodyšný. Pohodlně se v něm mluví a dýchá, i když člověk musí absolvovat mnohahodinovou pracovní směnu.

Technologie akcelerovaného oxidu mědi je pozoruhodná. Aby dosáhli maximálního účinku oxidu mědi při deaktivaci virů a zároveň za minimální čas, vyvinuli v izraelském týmu iontový urychlovač. Tato metoda, jejímž autorem je Dr. Gabbay, je chráněná patentem a zvyšuje aktivitu oxidu mědi, čímž se dosahuje rychlejšího a širšího spektra účinku deaktivace virů. V tom tkví podstata účinku akcelerovaného oxidu mědi, který je součástí netkané textilie ve vnější a vnitřní vrstvě respirátoru VK RespiPro. Prostřední vrstva je tvořená již zmiňovanou mimořádně kvalitní nanovlákennou membránou, jejíž hustá síť umí zachytit viry v obou směrech a propouští pouze molekuly kyslíku. Test u Akademie věd České republiky prokázal, že při používání VK RespiPro nedochází k uvolňování žádných částic z respirátoru, ani částic akcelerovaného oxidu mědi. Kožní snášenlivost a kožní reakce testoval Státní zdravotní ústav v Praze. Test VK RespiPro vyšel s nejlepším možným výsledkem, u žádného z testovaných dobrovolníků nedošlo ke kožní reakci. VK RespiPro lze zakoupit na eshop.respilon.cz.