Můžeme to ale změnit! Je třeba jen trochu více vědět o vlastnostech rybího masa, o jeho přípravě a můžeme si najednou užívat sladkovodní rybu na talíři na bezpočet různých způsobů. Vyzkoušejte nejrůznější hlavní jídla, ale i předkrmy-rybí pomazánky, polévky a saláty. Na vašem talíři může být ryba stokrát jinak!

Předkrmy

Předkrmy z ryb se hodí nejen jako drobné pohoštění při posezení s přáteli, ale i jako malá svačina nebo lehká večeře. Z konzervovaných, ale i vařených, pečených, uzených nebo smažených ryb zhotovíte výtečnou pomazánku. Použít můžete i rybí jikry nebo mlíčí. K dochucení se hodí cibule, česnek, citronová šťáva, hořčice a různé druhy koření, vynikající je také měkký smetanový nebo zrající sýr. Výběr druhu ryby i ingrediencí je zcela na vaší kreativitě, svůj výsledek podávejte namazaný na chlebu, topince, jednohubce nebo toustu.

Rybí polévka

Svou typickou rybí polévku má snad každý národ. I my u nás v Česku takovou máme, klasickou polévku z kapra. Objevuje se na našem jídelním stole obvykle ale jen jednou za rok, na Vánoce. A to je škoda! Různými rybími polévkami si totiž můžete obohatit váš jídelníček, navíc velmi zdravým způsobem. Rybí polévka může být vydatná a nahradit hlavní jídlo, jako třeba maďarské halászlé, nebo i lehká, pikantní a aromatická.

Hlavní jídla

Sladkovodní ryba je oblíbená především jako hlavní jídlo. Její příprava je rychlá a snadná a lehce přijímá chutě a vůně různých bylin a koření. Před přípravou maso nasolte a nechte alespoň 30 minut odležet, aby ze sebe vyloučilo přebytečnou vodu a zpevnilo se. K rybímu masu se hodí sýry, ovoce, zelenina. Nejzdravějším způsobem zpracování ryb je vaření, především na páře, a dušení. O způsobech úprav sladkovodních ryb jsme psali v minulém článku. Nejlepší recepty najdete na stránkách projektu Ryba na talíř.

Saláty s rybím masem

Při přípravě nejrůznějších salátů využijete často marinované ryby, v oleji nebo kyselých nálevech. Čerstvé saláty nekrájejte, ale pouze trhejte na malé kousky a nedávejte je do kovových misek, aby se tím neničily cenné vitamíny a stopové prvky. Z dalších surovin využijte určitě celou škálu ovoce nebo zeleniny, marinované ve sladkokyselém nálevu, ale i čerstvé nebo orestované na oleji. K dochucení salátů použijte oblíbené zálivky, nejlépe kombinaci panenského olivového oleje, kvalitního octa nebo citrónové šťávy s cukrem a solí.  Pokud byste dávali do salátu majonézu a ryby naložené v kyselém nálevu, vždy je před použitím nechejte řádně vykapat a případně nálev i vymačkejte, aby nasáklý do rybího masa majonézu příliš nezředil, a tím esteticky neznehodnotil vaše snažení.

V dobře připraveném salátu by se měly snoubit nejen chutě, ale i barvy. Proto volte různě barevné kombinace. Saláty nechte vždy na chladném místě odležet, aby se všechny suroviny sladily do harmonického celku.

Příští týden poradíme, jak sladkovodní ryby marinovat, tím je zbavit kostí a dát jim naše oblíbené chutě!

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem Ryba na talíř, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací se můžete dozvědět v sérii článků o sladkovodních rybách v naší kuchyni, které jsme pro vás připravili.