Nezachrání nás ani klasické myčky a ani zázračné reklamy na různé mycí prostředky, které doslova říkají, že stačí jedna kapka a špína je pryč. Tak to bohužel nefunguje, a tak se stále trápíme s drátěnkami a hrubou silou a drhneme a drhneme. S podobnými problémy se setkávají všichni, kdo se v kuchyni pohybují, ať to jsou domácnosti anebo profesionální kuchyně v restauracích, hotelech nebo jídelnách. A právě v těchto profesionálních kuchyních přišli na to, jak s podobnými problémy jednou provždy zatočit.

V českých a slovenských profesionálních kuchyních se totiž čím dál více rozšiřuje nový trend v mytí provozního nádobí – je jím nahrazení tradičních myček na nádobí myčkami granulovými, pracujícími na principu mytí směsí malého množství vody s velkým množstvím plastových granulí. Trend, který v České republice a na Slovensku před zhruba 15 lety odstartovala pardubická společnost Multi CZ, zabývající se projekcí a vybavením gastronomických provozů.

Základní motivací, která stála za myšlenkou nahradit konvenční mytí tím granulovým, byla snaha vytvořit z té nejméně oblíbené a rovněž nejvíce nákladné činnosti něco, co by učinilo z mytí nádobí mnohem příjemnější činnost jak pro personál, tak pro provozovatele kuchyní. Mytí provozního nádobí, tedy plechů, gastronádob apod. totiž není jednoduché, nečistoty jsou většinou na povrchu silně připálené a byť speciální, ale stále tradiční myčky nádobí, myjící pouze pomocí vody s chemií, nejsou schopné takto znečištěné nádobí, bez zdlouhavého manuálního předmytí ve dřezu, umýt. Jak na to? V případě personálu trpí nejvíce ruce. Mít několik hodin denně ruce ponořené v agresivním roztoku vody a chemie a mechanicky drhnout připálené zbytky jídla drátěnkou není nic příjemného. Z hlediska efektivity provozu jde zase o činnost, při které dochází k extrémní spotřebě vody, chemie a času. Z toho důvodu byly vymyšleny granulové myčky nádobí, které toto všechno nahrazují mechanickým působením plastových granulí, vystřelovaných proti znečištěnému povrchu pod vysokým tlakem, doplněných malým množstvím vody a minimálním množstvím chemie.

Výsledky jsou ohromující. Co trvalo tradičním způsobem několik hodin denně a ještě s diskutabilními výsledky, trvá dnes zlomek této doby a nádobí je vždy perfektně umyté. Dokážete si představit, že je možné mít za 3 minuty vše umyté? Bez jakékoliv námahy? Personál oceňuje, že nádobí vůbec nemusí předmývat a stačí jej pouze vložit do myčky, provozovatelé kuchyní jsou zase nadšení tím, že spotřebují zlomek vody a drahé chemie. A všichni jsou raději, pokud mohou skončit s touto prací o několik hodin dříve. Ing. Jan Vaško, MBA, ředitel společnosti Multi CZ, k tomu dodává: „Zpočátku bylo zákazníky obtížné přesvědčit o výhodách granulové mycí technologie oproti té konvenční, a to zejména kvůli vyšší počáteční investici do pořízení takové myčky, nicméně zákazníci si teď již uvědomují, že se jim investice do této myčky vrátí díky významně nižším nákladům na její provoz v období zhruba 6 měsíců až 2 let, v závislosti na náročnosti provozu, a jako bonus jim nadále po celou dobu životnosti myčky zůstávají výhody v podobě krátkých umývacích časů a vysoké efektivity mytí. Tyto myčky jsou dnes již velmi dobře zavedené v nemocničních kuchyních, školních a závodních jídelnách, kde si zákazníci po velmi pozitivních zkušenostech objednávají již druhé generace granulových myček, velký prostor ale existuje v případě kuchyní ve velkých hotelových řetězcích. V západních státech EU tyto hotely již na granulovou mycí technologii ve velké míře přešly, v ČR tento trend postupně očekáváme v příštích letech."

Jak to tak většinou bývá, při profesionálním užití často vzniknou vynálezy, které se postupně přesunou i k soukromým uživatelům, ať se už se to týká dopravy, stavebnictví anebo vaření. Doufejme, že se tak jednou dočkáme toho, že i do domácností bude možné pořídit takovou myčku, která udělá již zmíněnou nepříjemnou práci za nás.