K založení tohoto turnaje přispěla v roce 2001 iniciativa dvou tehdejších trenérů Zbrojovky Brno, kterým se podařilo novou akci prosadit. Prvního ročníku se zúčastnilo osm pozvaných týmů. Po neshodách v klubu, jejž museli zmínění trenéři opustit, se obrátili na vedení oddílu kopané modřického Sokola, zda by turnaj mohl pokračovat v dalším ročníku pod hlavičkou TJ Sokol Modřice. Tehdy jsem byl předsedou oddílu kopané a vše se podařilo domluvit. Navíc jsme navázali spolupráci s vedením radnice, s tehdejším panem starostou Valentou. Od druhého ročníku tak byl turnaj pořádán pod hlavičkou TJ Sokol Modřice a pod záštitou starosty, turnaj nesl nový název O pohár starosty města Modřice.

V roce 2006 se turnaj rozrostl na 20 soutěžních týmů a stal se přirozenou letní přípravou pro mládežnická družstva na další sezonu. V roce 2013 došlo na rozhodnutí turnaj naopak zredukovat na šestnáct soutěžních týmů. Dřívější počet 20 týmů způsoboval, že některé z týmů musely turnajové zápasy odehrávat na hřištích v okolních obcích. Pokud nepostoupily ze základních skupin do další fáze turnaje, stávalo se, že se nakonec ani do Modřic nepodívaly, byť hrály v turnaji s názvem O pohár starosty města Modřice. Proto byla snaha, aby se všechny zápasy hrály pouze v Modřicích. Nakonec tomu přispěla i upravená fotbalová pravidla, kdy se zápasy věkové kategorie mladších žáků hrají pouze na jedné polovině klasického fotbalového hřiště. Všichni účastníci tak jsou po celou dobu turnaje v našem městě.

Modřický turnaj mladších žáků v kopané si získal mezi fotbalovými kluby velmi dobré renomé, a proto se jej pravidelně účastní řada slavných fotbalových klubů – například Sparta Praha, Slavia Praha, Baník Ostrava, Sigma Olomouc, Viktorie Plzeň, Zbrojovka Brno. Ze zahraničních klubů jsme hostili dvakrát Rapid Vídeň, jenž v roce 2005 turnaj vyhrál. Jezdí k nám týmy ze Slovenska – Slovan Bratislava, Inter Bratislava, MŠK Žilina. Několika ročníků se účastnily i týmy z Chorvatska, Ukrajiny, Ruska a Polska.

Že si některé týmy náš turnaj oblíbily, dosvědčuje i jedna moje vzpomínka na třetí ročník turnaje, kdy se jej poprvé zúčastnili hráči Baníku Ostrava. Mužstvo bylo ubytováno v místním penzionu. Když odjížděli, chtěli se už předem objednat na další ročník s tím, že budou ubytováni tam, kde byli poprvé. To mě tehdy velmi potěšilo a rád na tu dobu začátků fotbalového turnaje v Modřicích vzpomínám.

Po celé tři dny, kdy se tato akce koná, se vždy všichni organizátoři snaží zabezpečit průběh akce i její zázemí tak, aby spokojenost vládla jak u soutěžících a jejich doprovodu, tak i u diváků. A to se zatím daří. Pro město i místní podnikatele je tato úspěšná a oblíbená akce velkou reklamou.

Příští rok oslaví turnaj dvě desetiletí. Přeji mu, aby se mu podařilo letošní ročník naplnit v duchu fair play, aby byl i nadále atraktivní pro hráče i diváky. Přijďte okusit neopakovatelnou soutěžní a diváckou atmosféru k nám do Modřic!

Josef Šiška, starosta Modřic

Program 19. ročníku turnaje O pohár starosty města Modřice

Účast v letošním 19. ročníku turnaje O pohár starosty města Modřice přislíbily tyto přední kluby z Česka a Slovenska: AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, FC Baník Ostrava, SK Sigma Olomouc, FC Zbrojovka Brno, FK Teplice, FC Fastav Zlín, 1. FC Slovácko, FK Pardubice, MFK Modřice, Výběr JmFKS, Tatran Prešov, MŠK Žilina, MFK Ružomberok, FK Senica). Ze zahraničí pak přislíbil účast nejslavnější klub Běloruska Dinamo Minsk.

Pátek 9. srpna:
10.00-14.00 hod. – utkání v základních skupinách A a B
14.00-18.00 hod. – utkání v základních skupinách C a D

Sobota 10. srpna:
9.00-13.00 hod. – utkání v nadstavbových skupinách E a F
13.00-17.00 hod. – utkání v nadstavbových skupinách G a H
17.00 hod. – slavnostní zahájení turnaje na hřišti v Modřicích
17.30 hod. – významné sportovní osobnosti vs. trenéři zúčastněných družstev
19.00 hod. – diskotéka pro rodiče a doprovod soutěžních týmů v areálu fotbalového hřiště

Neděle 11. srpna:
8.00-11.20 hod. – play-off o umístění
12.00 hod. – vyhlášení výsledků skupiny o 9. - 16. místo
12.20-15.40 hod. – pokračování play-off o umístění
16.30 hod. – vyhlášení výsledků skupiny o 1. - 8. místo
Všechny zápasy bude možno sledovat on-line či ze záznamu na www.turnaj-modrice.cz

Zdroj: www.mesto-modrice.cz