Cesta přes Belgii či Francii do Británie je už několik let noční můrou všech řidičů MKD. Ač dodrží všechna bezpečnostní opatření, mají plomby, celní lanka, svědomitě plní všechna kontrolní hlášení a check-listy a leckdy i projdou všemi kontrolami na francouzské straně včetně rentgenu, nikdy si nemůžou být 100% jistí, že se jim v návěsu nějací migranti neobjeví a oni na britské straně nedostanou vysokou pokutu. Situaci těchto řidičů se systematicky snaží řešit europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL, EPP), který už celkově pomohl 5 řidičům ke snížení pokuty na desetinu, několik dalších případů má otevřených.

Ke každému případu přistupujeme individuálně a pročítáme dokumentaci. Někdy jen poskytneme rady, jindy posíláme přímluvný dopis nebo pomáháme s odvoláním. Obecně ale platí, že se s mým týmem soustředíme hlavně na změnu systému udělování pokut, protože řidiči jsou pro nás oběti, ne pachatelé," vysvětluje Zdechovský, který téma neoprávněně pokutovaných řidičů otevřel i na plénu Evropského parlamentu a opakovaně zaslal dopisy na české vládní představitele, aby na různých jednáních také intervenovali ve prospěch českých řidičů.

Když v říjnu loňského roku paní eurokomisařka Jourová potvrdila, že bychom řidiče měli více chránit a Komise proto vydala 30 milionů euro na různá bezpečná parkoviště a další projekty, začal jsem doufat, že už bude vše v pořádku. Až letos kolem června jsem poznal, že jsem se mýlil," přiznává Zdechovský. Francouzský nechvalně známý tábor Džungle byl totiž sice vyklizen, ale nelegální migranti na území zůstali a s teplejším počasím opět začali zkoušet své štěstí. Nebezpečným se tak stalo celé území až 220 km od Calais.

Pokuta může řidiči přijít až za dva roky

Začaly se objevovat úplně nové pokuty nebo také pokuty za incidenty, které se staly před více než dvěma lety. V Británii i Francii totiž platí, že je vinen řidič, protože nedokázal vůz dostatečně zabezpečit," pokračuje Zdechovský, podle kterého země vycházejí z filozofie, že příležitost dělá zloděje a zcela nezajištěný vůz je jako otevřený dům vyzývající k trestnému činu. „S Brity se ještě jednat dá, Francie ale začala být nekompromisní a padl už i trest odnětí svobody, ačkoliv řidič prokázal, že o běžencích nevěděl, vše zabezpečil a i oni vypovídali, že do vozu vnikli násilím," upozorňuje europoslanec Zdechovský na případ Jiřího Sagana z Kladna, který byl odsouzen na 18 měsíců. Podle Zdechovského je důležité, aby si řidiči vše nahrávali a nechávali si veškerou dokumentaci. Vyhnou se tak případným dalším problémům a mohou případně prokázat svou nevinu.

Zdroj: DigitalAd