Pro všechny návštěvníky jsou letos na holešovickém Výstavišti Praha připraveny pohodové vánoční trhy se spoustou zábavy, a navíc bez tlačenic a nervozity. Příjemnou náladu doplní kvalitní regionální produkty – ať už půjde o výrobky na stáncích nebo občerstvení. „Po celý rok se snažíme areál Výstaviště Praha otevírat široké veřejnosti a nabízet co nejzajímavější program pro celou rodinu. Proto i letos můžete během adventu navštívit celou řadu akcí," řekl Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha.

Zdroj: Výstaviště Praha, a.s.
Autor fotografie: Výstaviště Praha, a.s.

Vánoční trhy v Praze se v posledních letech zaměřují hlavně na turisty a často nabízí zboží, které s tradiční nebo řemeslnou výrobou nemá příliš společného. Bývá tam hlava na hlavě, takže místo vychutnávání předvánoční atmosféry trávíte čas v tlačenici nebo ve frontě na občerstvení. A tak už pátým rokem nabízíme alternativu. Chceme vytvořit příjemné místo, kam si budete chtít zajít na dobré svařené víno nebo kávu, ochutnat poctivé cukroví, popovídat si s přáteli nebo strávit příjemný den s dětmi, které můžete vzít na bruslení do Malé sportovní haly zdarma," pokračuje Tomáš Hübl a dodává: „Letos budou trhy navíc zase o něco šetrnější k přírodě, omezíme plast a významně snížíme množství odpadu - prodejci občerstvení budou používat recyklovatelné obaly a místo jednorázových kelímků budeme nabízet vlastní plecháčky na svařené víno a čaj. Budou samozřejmě vratné, ale komu se zalíbí, může si hrneček za zálohu nechat jako suvenýr."

Tipy na rukodělné vánoční dárky

Vnější plocha před Průmyslovým palácem bude zaplněna stánky s regionálními výrobky nejen s vánočním zbožím. Najdete zde foukané sklo, dřevěné věnce z hoblin, keramické podtácky, ručně vyráběná mýdla, pletené čepice a rukavice, koření a mnoho dalšího. Atmosféru zpříjemní koledy, stromečky ozdobené dětmi z pražských mateřských a základních škol, ale také koše na dřevo, u kterých bude možné se ohřát a vychutnat si vánoční speciality.

V pravém křídle Průmyslového paláce se budou konat tradiční Hrnčířské a řemeslné trhy s nepřeberným množstvím hrníčků, talířů, tradičních skleněných figurek, vyřezávaných betlémů, tkaných výrobků, ale také nejrůznějších dekorativních i uměleckých předmětů.

Ve vytápěné střední hale se kromě pódia s programem, dětských dílniček, workshopů a odpočinkové zóny mohou návštěvníci těšit na Fler zónu - tedy na prodejce rukodělných výrobků z Česka i Slovenska. Většina prodejců své zboží přímo vyrábí. K mání bude móda, šperky, doplňky, dekorativní předměty a spousta dalších výrobků.

Zdroj: Výstaviště Praha, a.s.
Autor fotografie: Výstaviště Praha, a.s.

Program – kultura, trhy i bruslení

I když už máte všechny dárky vyřešené, přijít na Výstaviště se vyplatí. Zvlášť pokud máte děti. V pátek 29.11. byste si neměli nechat ujít lampionový průvod, který začíná v 16:00 u bistra Artyčok, projde areálem Výstaviště a je zakončený slavnostním rozsvícením vánočního stromu. Stejně jako v loňském roce se mohou děti těšit na prskavky nebo na dvoumetrové anděly s čerty, kteří je budou v průvodu doprovázet.

Zdroj: Výstaviště Praha, a.s.
Autor fotografie: Výstaviště Praha, a.s.

V hlavní hale Průmyslového paláce se v sobotu můžete těšit na vystoupení dětí ze Základních uměleckých škol, na koledy, koncerty, historický tanec, pohádku pro děti a další program. Vyzkoušet si můžete i některá řemesla v připravených dílničkách – například drátenictví, pohybovou nebo výtvarnou dílnu. V neděli od 15:00 do 17:00 na Výstaviště přijdou i Mikuláš, čert a anděl a nadělí dětem drobné dárky.

Sportovně založení návštěvníci ocení veřejné bruslení v Malé sportovní hale, které bude v sobotu i v neděli od 16:15 do 18:30 zdarma. Vybavení si můžete půjčit na místě.

TIP na další víkend

Pokud se rádi bojíte, přijďte na Výstaviště i v sobotu 7.12. v 16:00. Nenechte si ujít největší pražský průvod Krampus čertů, skvělé občerstvení, bubenickou show LÍŠAMANI nebo vystoupení kapely Rozjetý veverky.

Zdroj: Výstaviště Praha, a.s.

Více informací o akci na www.vystavistepraha.eu.