Tradici Dne českého piva založil v roce 2013 Český svaz pivovarů a sladoven s cílem posílit vztah k českému národnímu nápoji a vyzvat lidi k návštěvě hospod a restaurací na čepované pivo. A právě v souvislosti s osobou svatého Václava a jeho patronstvím jej stanovil na 27. září – předvečer svátku patrona pivovarníků a sladovníků. Pivovar Rohozec má k této příležitosti připravenu speciální edici, Slavnostní 15-ku.

Rohozecká Slavnostní 15-ka

Světlé speciální pivo s plnou chutí, alkohol 6,9 % obj., speciálně vytvořené ke slavnostním příležitostem. Je vyrobené z vybraných druhů sladů a tří druhů českých chmelových odrůd. Pivo je svým charakterem vhodné jako aperitiv, nebo jako doplněk k tučným jídlům pro dobré trávení. Je vhodné pro slavnostní chvíle a vychutnání si nejen sváteční pohody. Toto pivo je omezeno limitovaným množstvím.

Zdroj: Pivovar Rohozec

Na letošním prvním ročníku libereckého pivního festivalu se rohozeckému pivovaru opravdu dařilo. „O náš pivovar byl celkem zájem a hodně lidí si oblíbilo náš nový ležák Prometheus (12%), který konkuroval pivům z minipivovarů, jelikož také patří do kategorie craft beerů -  řemeslných piv. Musím říci, že na akci bylo minipivovarů hodně a pro účastníky byly určitě zajímavé, ale z našeho pivovaru, především pak z našeho Promethea, byli lidé nadšení a fronty u našeho stánku byly dlouhé.

Na festivalu jsme zaznamenali také veliký úspěch u našeho Cherry beer, višňového piva, které bylo oblíbené u dam, ale i pánové na něj pravidelně zavítali. Cherry beer je další z našich piv řady cool, která se zdá oblíbená právě na Jablonecku a Liberecku.

 V neposlední řadě jsme točili pivo Ypsilon, které také jako Cherry a Prometheus patří do tzv. „cool“ netradiční řady. Je to světlá deset a půlka, která je dochmelená za studena a pivním štamgastům přišla k večeru velmi vhod. Jako čtvrté pivo v naší nabídce jsme točili naší oblíbenou tradiční Jedenáctku řezanou, to je klasika, která nikdy nezklame“, ohlíží se za festivalem Barbora Novotná, která se za Pivovar Rohozec festivalu zúčastnila.

                                  

Prométheus, pivo s kavkazskými předky.

Letos v létě představil Pivovar Rohozec svou novinku – pivo Prometheus. Je to pivo, které se od ostatních odlišuje chmelem a červeným sladem. U Promethea je použitý zvláštní druh chmele nazvaný Kazbek.  Jeden z rodičů chmele pro Promethea je typicky český chmel, druhý rodič je z Kavkazu, vyšlechtěný z divokého chmele rostoucího pod horou Kazbek, na které byl podle řeckého mýtu přikován Titán Prométheus – odtud název piva. Prometheus je dvanáctka s obsahem alkoholu lehce přes 5,3 procenta. „Naše běžná dvanáctka je z klasického plzeňského sladu, u Promethea je přídavek sladu Carared, který má zabarvení do červena. Kvůli tomu je pivo tmavší než naše ostatní piva,“ popisuje Promethea Barbora Novotná.

Zdroj: Pivovar Rohozec

„U Promethea se nám podařilo to, co je snem každého marketingového pracovníka. Vyvolá se poptávka a ta je větší než odhady a předpoklady. To se stalo. Tohle pivo se nebude nikdy vyrábět takzvaně na veliko, abychom jím zásobili celý trh, ale jen pro fajnšmekry a na zpestření.
Technologicky není pivo Prometheus dělané jako naše klasická piva, s tímto pivem je více starostí. Takovým pivům se nyní říká craft beer, řemeslné pivo, a honosí se tím minipivovary. V podstatě jde o to, že pivo je dělané tak, jak ho dělali naši dědové - s láskou, umem, citem, za dodržování klasických zásad, až bych řekl snad archaickým způsobem. Říkáme, a dáváme najevo, že toto craft beer - řemeslné pivo je schopen udělat i pivovar našeho typu. Povedlo se nám to, ohlasy jsou velmi dobré,“ říká František Jungmann, předseda představenstva Pivovaru Rohozec. 

 

Ochutnejte také další produkty naší netradiční  „ COOL “ řady 

Kromě tradičního piva vyrábí v Rohozci také netradiční piva, tzv. cool řadu, určenou nejen pro mladší generaci. Do této řady patří vedle Promethea také višňové pivo Cherry beer , Rohozec X a Rohozec Y.

                 

Cherry beer

Základem je světlé výčepní pivo vařené tradičním českým dvourmutovým způsobem z ječného sladu, kvalitního chmele, především žateckých odrůd a vlastní pramenité vody. Kvasí se v klasických otevřených kvasných kádích pečlivě vybranými kulturami pivovarských kvasnic a dokvašováno je v horizontálních ležáckých tancích, kde se dochucuje přírodní višňovou šťávou. Ta neobsahuje žádné chemické přísady ani umělá barviva, ale dodává tomuto nápoji karmínovou barvu a lahodnou chuť, ve které se doplňuje chmelová hořkost piva a sladce nakyslá chuť višní.

Přestože by se mohlo zdát, že je tento nápoj určen pouze pro úzké spektrum spotřebitelů, konkrétně pro ženskou klientelu, opak je pravdou. Jedná se o nízkoalkoholický nápoj lahodné sladkokyselé chuti s nahořklým do­zníváním, spojující běžnou konzumaci piva s netradičním a zajímavým chuťovým zážit­kem. Konzumenti, kteří se nespokojí s běžným pitím tohoto výrobku, si můžou dle vlastního uvážení namíchat lahodný letní drink, kde zá­kladem bude ROHOZEC CHERRY BEER.  Výjimečnost tohoto piva dokládá umístění na Českobudějovických Slavnostech piva v soutěži Pivo České republiky 2017, kde jsme obsadili 3. místo v kategorii Novinářské pivo.

Zdroj: Pivovar Rohozec 

Rohozec X a Rohozec Y – piva nejen pro studenty

 

X  Tmavé výčepní pivo, oceněné 2. místem v soutěži Pivo České republiky 2017 v kategorii Tmavé výčepní pivo, je  vhodné nejen pro studenty. Pivo je vařené za použití českého, bavorského a karamelového sladu, které dávají pivu lehkou karamelovo-kávovou příchuť a temně hnědou barvu s rubínovým nádechem.

Svým charakterem chuti je vhodným doplňkem k „těžším“ pokrmům, jako např. pečená kachna, grilovaná žebra a pečené vepřové koleno.

Y   Světlé výčepní pivo, vařené klasickým dvourmutovým způsobem z vybraných druhů českých sladů a natřikrát chmelené pouze českými chmelovými odrůdami. Kvašení je vedeno v otevřených kvasných kádích. Jako studené chmelení se do ležáckých tanků přidává aromatický Žatecký poloraný červeňák, čímž pivo získává jedinečnou chmelovou vůni i chuť.

Přestože bylo původně určeno pro studenty a mladší konzumenty, získalo si díky své nezaměnitelné chuti postupem času oblibu všech spotřebitelů, bez ohledu na věk a pohlaví.

            

Tradiční piva a limonády

Svou oblibu si drží i tradiční piva, jež se každoročně umísťují v soutěžích na předních místech. „Zlatou pivní pečeť 2017 jsme letos získali s naším lehkým pivem Skaláczech, se kterým díky nižšímu obsahu alkoholu optimálně doplníte ztracené tekutiny jak při práci, tak i při sportu. Pozadu nezůstala ani Třináctka, oceněná Stříbrnou pivní pečetí 2017 v kategorii světlých speciálních piv. V kategorii Speciální pivo tmavé, se na Českobudějovických Slavnostech piva v soutěži Pivo České republiky 2017 umístila Rohozecká Třináctka tmavá na 3. místě. Další piva z našeho sortimentu jsou známý Skalák a Podskalák, Jedenáctka řezaná, Dvanáctka, nebo Třináctka. Pro naše nejmenší zákazníky vyrábíme osvěžující limonády bez umělých sladidel  Erko ,v příchutích malina, cola a oranž,“ dodává sládek pivovaru Zdeněk Reska.

Zdroj: Pivovar Rohozec

Zdroj: Pivovar Rohozec

                                              

                                              Dej bůh štěstí   Pivovar Rohozec