Čtyřiceti procentům lidí působícím v českém zemědělství je více než 50 let. I proto Ministerstvo zemědělství v souvislosti s generační obměnou loni mimořádně vstoupilo do oblasti školství a vytipovalo 30 škol v agrární oblasti. „Na jejich podporu, především vybavení moderními technologiemi a zařízeními na špičkové úrovni, vyčlenilo 50 milionů korun. Je důležité, aby mladí lidé vnímali zemědělství jako perspektivní i v konkurenci takových oborů, jako je například IT," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka při návštěvě Moravskoslezského kraje.

Zdroj: Moravskoslezský kraj

K tématům probíraným s vedením kraje patřila například modernizace školního statku v Opavě, ve kterém probíhá praktická výuka žáků Masarykovy střední zemědělské školy a Vyšší odborné školy. „Statek bychom chtěli modernizovat, protože má potenciál stát se nejprogresivnější vzdělávací institucí svého oboru v republice. V současné době hledáme potřebné finanční zdroje na realizaci projektu. Do majetku kraje bychom chtěli získat pozemky, na nichž škola hospodaří od Státního pozemkového úřadu," uvedl hejtman kraje Ivo Vondrák.
Zástupci vedení probrali s ministrem také kvalitu cest v obcích, které byly zdevastovány při nezbytné těžbě kůrovcem napadeného dříví, zkvalitnění úrovně zemědělského poradenství i podporu zemědělství v odloučených oblastech regionu, například na Osoblažsku. Pro tyto oblasti, postižené zejména odchodem obyvatel, je důležitý komplexní přístup, který by zvýšil jejich atraktivitu a zlomil dosavadní trend. Proto bude kraj spolu ministerstvem hledat společná řešení v rámci stávajících dotačních příležitostí i při přípravě nového programovacího období po roce 2020.

Zdroj: Moravskoslezský deník
Také v názorech na podporu místních zemědělců a preferování jejich výrobků v jídelnách krajských sociálních zařízení, škol a nemocnic se obě strany shodly. To vše by mohlo přispět ke stabilitě regionu. „V republice obecně chybí podpora jídelen, které by kladly důraz na kvalitu a čerstvost surovin s podílem BIO výrobků od tuzemských producentů. Chtěl bych apelovat na všechny, aby se zdravé suroviny dostávaly především do nemocnic pacientům, vyžadujících speciální péči a mladým lidem," zdůraznil Marian Jurečka.
„Jak dostat kvalitní lokální potraviny do našich zařízení už v současné době řešíme a hledáme cesty k realizaci. Pro všechny v našem regionu je lepší jíst zdravé potraviny naší produkce místo zmražených zahraničních polotovarů," dodal Ivo Vondrák.