Strach z operace, nedostatek informací nebo různé fámy jsou nejčastějšími důvody, proč lidé operaci šedého zákalu stále oddalují. Jedná se přitom o jeden z nejpropracovanějších chirurgických výkonů na světě. Je rychlý, naprosto bezbolestný a provádí se ambulantně.

 “Moderní medicína umožňuje operovat šetrně a efektivně, bez bolesti, samotný zákrok trvá zpravidla kolem dvaceti minut a pacient po něm odchází domů,” říká docentka Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize v Brně, a dodává: „Čím dříve pacient přijde, tím rychlejší a snadnější operace je. Pokud se nechá šedý zákal takzvaně dozrát, oční čočka je pak tvrdší a hůř se z oka odstraňuje.“

Zdroj: Neovize Group s.r.o.

Moderní technologie pomáhají

Umělá nitrooční čočka, kterou chirurg při operaci šedého zákalu vloží do oka, může korigovat různé druhy očních vad. Asférická čočka zlepšuje vidění za šera a je ideální pro řízení auta či sledování televize. Torická čočka koriguje astigmatismus, tedy cylindrické dioptrie. Trifokální čočka je vlastně ideálním řešením, protože upravuje vidění do všech tří ohniskových vzdáleností: na čtení, na počítač i do dálky. Díky implantaci multifokální čočky se tedy pacient může zbavit nejen šedého zákalu, ale také závislosti na brýlích. Nejšetrnějším způsobem operace je využití femtosekundového laseru LenSx, který zvyšuje bezpečnost a přesnost zákroku. Chirurg nepotřebuje ostré nástroje, skalpel je plně nahrazen precizním laserovým paprskem. Implantaci umělé čočky pak dokončí pod mikroskopem s využitím počítačové navigace Verion.

 „Pacienti, kteří dosud váhali s operací, protože měli obavy ze skalpelu a zásahu do oka, se nyní díky využití laseru zákroku nebojí a jsou klidnější,“ říká MUDr. Lucie Valešová, primářka pražské oční kliniky DuoVize.

Zdroj: Neovize Group s.r.o.

 

Pacient po operaci získává zase chuť do života

Příznivý výsledek operace se projevuje nejen v lepším zraku, ale pozitivně se odráží i na kvalitě života – pacienti jsou znovu aktivní, vracejí se ke svým koníčkům a dávno odloženým aktivitám, zlepšuje se jim spaní, a hlavně se zase naplno dokáží věnovat svým vnoučatům. Ruku v ruce s tím jde lepší duševní a fyzická kondice, což zase vede k významnému poklesu rizika vzniku vysokého tlaku, cukrovky a srdečních potíží.                                                            

Zdroj: Neovze Group s.r.o.             Zdroj: Neovize Group s.r.o.