Tradice sportu v Brně sahá víc než 150 let zpět. Povinná tělesná výchova byla v Habsburské monarchii zavedena v roce 1869, už před tím se ale Brňané postupně začínali víc a víc zajímat o tělesná cvičení, dříve vyhrazená pouze dětem a mládeži ze šlechtických rodin. V oblibě byl hlavně šerm a střelba, později začaly vznikat první sportovní kluby. Právě historii brněnského sportu představí Muzeum města Brna na své letošní největší výstavě „Branky Body Brno“ na hradě Špilberku.

V rozsáhlé výstavě návštěvníci zavzpomínají na plejádu úspěšných sportovkyň a sportovců a připomenou si významné sportovní akce, které zvedaly Brňany ze sedadel. Dozvědí se o téměř zapomenutých počátcích brněnských sportovních spolků v době monarchie i o vzestupu sportu v sokolských, orelských a dalších tělovýchovných jednotách za éry Československé republiky. Své spolky měli v Brně Češi, Němci i Židé. Výstava dále připomene slavná vítězství fotbalistů Zbrojovky a hokejistů Komety (a to včetně získaných pohárů), ale i dalších legend sportovního Brna. Například zápasník Gustav Frištenský má v Brně úspěšné následovníky i po sto letech.

Zdroj: Asset Media

Masarykův pohár a Wimbledonský talíř nevídaně vedle sebe

Krom toho v expozici lidé uvidí množství historických fotografií a dokumentů, medailí, dresů a sportovního náčiní, ale i unikátních artefaktů, které se kurátorům podařilo zapůjčit. Jsou mezi nimi např. zlatá medaile loni zesnulé brněnské gymnastky Věry Růžičkové z Londýna z roku 1948, olympijská pochodeň z Atlanty z roku 1996 nebo trofeje současné tenistky Lucie Šafářové. Zcela nevídaně lidé uvidí pohromadě ocenění z různých oblastí – třeba hokejový Masarykův pohár, který vybojovala Kometa, a Wimbledonský talíř tenistky Jany Novotné.

Sportovní výstava se nemůže obejít bez doprovodného programu se spoustou aktivit. Muzeum města Brna proto během léta přichystá několik akcí, na nichž si děti i dospělí návštěvníci vyzkouší různé sporty, například šplh či hokej. Branky Body Brno může veřejnost navštívit od 16. května až do konce roku 2019. Více informací o výstavě je na webu Špilberku. www.spilberk.cz