Historie rybníkářství v České republice sahá až do 12. století. Za vlády Jana Lucemburského a Karla IV. začaly vznikat rybníky v oblasti Třeboňské pánve, která je nejznámějším místem českého rybníkářství dodnes. Od 15. století zaznamenává chov ryb na českém území vynikající hospodářské výsledky. Dnes se v České republice nachází přibližně 21 000 rybníků, které přinášejí čerstvé ryby na váš stůl. 

Výlovy rybníků jsou zábavou a poučením na čerstvém vzduchu

Naše rybníky na podzim už tradičně vydávají svá bohatství. Rybáři z nich každoročně vyloví stovky tun ryb. Nadšené děti i dospělí se při výlovu mohou seznámit s rybářským řemeslem a přímo na místě si zakoupit rybu za akční cenu, u které mají navíc jistotu o její čerstvosti a původu. Výlovy rybníků se často konají i s doprovodným programem pro širokou veřejnost a s přípravou rybích specialit přímo na místě. Můžete se zde setkat s přáteli i s odborníky na rybářství, kteří se s vámi rádi podělí o své znalosti a zkušenosti.

Výlovy rybníků jsou také poslední možností outdoorové akce před příchodem zimy. Nenechte si je ujít! 

Zdroj: Zařízení služeb MZe s.p.o.

Kam na výlov vyrazit?

Již tento pátek a v sobotu (27. – 28. 10. 2017) probíhá výlov rybníku Amerika ve Františkových Lázních, na Třeboňsku se již od 24. do 27. 10. 2017 vylovuje Horusický rybník a od 30. 10. do 3. 11. 2017 rybník Dvořiště. Od 14. do 16. 11. 2017 můžete přijet na výlov Vlkovického rybníku a od 13. do 16. 11. Bolešického. Kalendář aktuálních výlovů rybníků najdete zde. Naplánujte si výlet do přírody s praktickým seznámením s obyvateli našich rybníků, kteří jsou pro nás v konečném důsledku zdravým jídlem.

Zdroj: Zařízení služeb MZe s.p.o.Zařízení služeb MZe s.p.o.

Rybí maso je nejen chutné a dietní, ale především zdravé 

Lékaři došli na základě výsledků řady studií k názoru, že konzumace ryb 1x až 2x týdně má významný vliv na snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění. Podle lékařů také dochází ke snížení úmrtnosti na ischemickou chorobu srdeční o 36 % a snížení celkové úmrtnosti o 17 %. A nesmíme zapomenout, že se konzumací ryb také významně snižuje obezita. 

Zdroj: Zařízení služeb MZe s.p.o.

Lidské tělo využije rybí maso mnohem lépe než hovězí, telecí nebo vepřové. Je totiž bohaté na kvalitní, lehce stravitelné bílkoviny. Ryby jsou také významným zdrojem vitaminů a minerálních látek. Rybí tuk obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které nám v běžném jídelníčku často chybí. Samozřejmě to platí ještě více u dětí, pro které je konzumace ryb obzvlášť důležitá. Další praktické články o přípravě a konzumaci ryb naleznete zde

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací se můžete dozvědět na stránkách www.rybanatalir.cz.

Zdroj: Zařízení služeb MZe s.p.o.