Historie rybníkářství v České republice sahá až do 12. století. Za vlády Jana Lucemburského a Karla IV. začaly vznikat rybníky v oblasti Třeboňské pánve, která je nejznámějším místem českého rybníkářství dodnes. Od 15. století zaznamenává chov ryb na českém území vynikající hospodářské výsledky. Dnes se v České republice nachází přibližně 21 000 rybníků, které přinášejí čerstvé ryby na váš stůl. 

Výlovy rybníků jsou zábavou a poučením na čerstvém vzduchu

Naše rybníky na podzim už tradičně vydávají svá bohatství. Rybáři z nich každoročně vyloví stovky tun ryb. Nadšené děti i dospělí se při výlovu mohou seznámit s rybářským řemeslem a přímo na místě si zakoupit rybu za akční cenu, u které mají navíc jistotu o její čerstvosti a původu. Výlovy rybníků se často konají i s doprovodným programem pro širokou veřejnost a s přípravou rybích specialit přímo na místě. Můžete se zde setkat s přáteli i s odborníky na rybářství, kteří se s vámi rádi podělí o své znalosti a zkušenosti.

Výlovy rybníků jsou také poslední možností outdoorové akce před příchodem zimy. Nenechte si je ujít! 

Kam na výlov vyrazit?

Již tento pátek a v sobotu (27. – 28. 10. 2017) probíhá výlov rybníku Amerika ve Františkových Lázních, na Třeboňsku se již od 24. do 27. 10. 2017 vylovuje Horusický rybník a od 30. 10. do 3. 11. 2017 rybník Dvořiště. Od 14. do 16. 11. 2017 můžete přijet na výlov Vlkovického rybníku a od 13. do 16. 11. Bolešického. Kalendář aktuálních výlovů rybníků najdete zde. Naplánujte si výlet do přírody s praktickým seznámením s obyvateli našich rybníků, kteří jsou pro nás v konečném důsledku zdravým jídlem.

Rybí maso je nejen chutné a dietní, ale především zdravé 

Lékaři došli na základě výsledků řady studií k názoru, že konzumace ryb 1x až 2x týdně má významný vliv na snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění. Podle lékařů také dochází ke snížení úmrtnosti na ischemickou chorobu srdeční o 36 % a snížení celkové úmrtnosti o 17 %. A nesmíme zapomenout, že se konzumací ryb také významně snižuje obezita. 

Lidské tělo využije rybí maso mnohem lépe než hovězí, telecí nebo vepřové. Je totiž bohaté na kvalitní, lehce stravitelné bílkoviny. Ryby jsou také významným zdrojem vitaminů a minerálních látek. Rybí tuk obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které nám v běžném jídelníčku často chybí. Samozřejmě to platí ještě více u dětí, pro které je konzumace ryb obzvlášť důležitá. Další praktické články o přípravě a konzumaci ryb naleznete zde

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací se můžete dozvědět na stránkách www.rybanatalir.cz.