Na pomoc podnikatelům postiženým pandemií koronaviru jste vytvořil web HradecSiPomaha.cz, který propaguje jejich služby. Co vás k tomu vedlo?

Hlavně potřeba pomoct všem, které jarní události a omezení přibrzdily v jejich podnikání a mnohdy jim skutečně velmi citelně zasáhly do jejich práce i vůbec existence. Mám to z první ruky, moje manželka vlastní obchod s oblečením v centru města, takže jsem s ní skutečně všechno prožíval den po dni. Myslím, že pokud se do projektu HradecSiPomaha.cz bude registrovat co nejvíc zdejších živnostníků a firem a co nejvíc dalších lidí bude jejich nabídku sdílet, můžeme společně pomoct většímu zájmu o zboží a služby hradeckých podnikatelů. Nejde totiž jen o majitele zdejších obchodů a firem, ale v neposlední řadě také o jejich zaměstnance.

To vypadá skoro jako protimluv…

Možná vypadá, ale není. Každý zaměstnanec pro někoho pracuje – pro drobného živnostníka, menší či větší firmu. A jeho spokojenost, plat, a nakonec i samotné pracovní místo závisí na tom, jak se daří jeho zaměstnavateli. Bylo by dobré, kdybychom i my v Čechách konečně pochopili, že nejsme my a oni – zaměstnavatelé a zaměstnanci, nestojíme na opačných stranách barikády, ale stejně, jako tu v té naší malé zemi společně žijeme, tak také společně pracujeme a úspěch jednoho podmiňuje úspěch druhého. A právě proto bychom se tady v Hradci a na Hradecku měli podporovat navzájem, jen pak to společně zvládneme.

Není ale HradecSiPomaha.cz pouze projektem na jedno použití pro vaši volební kampaň?

Rozhodně ne, nemám ve zvyku dělat věci na jedno použití. Jsem člověk konzistentních názorů, zvyklý uvažovat v dlouhodobém horizontu. Když už něco dělám, tak chci, aby to fungovalo. Spustit HradecSiPomaha.cz jen pro účely kampaně by nemělo smysl, zdejším podnikatelům je potřeba pomáhat i po volbách. To, že bych pak web vypnul, mě ani nepadalo, v neposlední řadě by to bylo značně nefér vůči desítkám subjektů, které se k nám už přidaly. Tenhle projekt musí fungovat a pomáhat dál, rozvíjet se a prohlubovat podporu zdejším podnikatelům. Je třeba si daleko víc uvědomovat, jak důležité je podporovat právě zdejší podnikatele a živnostníky – jsou to mnohdy naši sousedé, přátelé, známí, prostě lidé, kteří s námi sdílejí nejen místní příslušnost, ale především vztah k místu, kde žijeme.

Vy už s pomocí druhým zkušenost máte, desátým rokem pracuje Nadační fond Aquapura, který jste založil se svou manželkou Monikou. Co vás k tomu vedlo?

Především naše vlastní zkušenost, s manželkou i synem trpíme poruchou srážlivosti krve. Když jsme to se ženou v dospělosti zjistili, udivilo nás, že neexistuje organizace, která by se věnovala tomuto druhu onemocnění, starala se o osvětu, shromažďovala peníze, podporovala nemocnice i pacienty. A tak jsme založili Nadační fond Aquapura, který tohle všechno dělá.

Co se vám v nadačním fondu za těch deset let podařilo?

Především spojit téměř 80 partnerů z řad fyzických i právnických osob, kteří nám pomáhají pomáhat. Díky nim jsme od roku 2011 pro pacienty v 15 městech České republiky shromáždili více než 1 600 000 Kč na dobrou věc.

Další vaše aktivita v neziskovém sektoru souvisí s Rotary Clubem, celosvětovou dobročinnou organizací, jejímž jste členem.

Na rotariánech mi bylo od počátku sympatické, že to jsou úspěšní lidé, kteří se spojují v tomto klubu, aby pomáhali ostatním. Ne proto, že by museli nebo to potřebovali, ale jednoduše proto, že chtějí. Možná je v tom i kus vděčnosti za vlastní úspěch, kterou mají potřebu proměňovat v obecné dobro. A právě proto, že tuhle potřebu velmi intenzivně sdílím, stal jsem se jedním z nich.

Možná už se vás na to někdy někdo zeptal, ale co vás motivuje k těm všem dobročinným aktivitám?

Já jsem celoživotně přesvědčen, že páchání dobrých skutků má smysl. A je to v dnešním světě, myslím, stále potřebnější. Kdysi jsem četl, že dobré skutky spasí svět. Mně stačí, že z toho mám dobrý pocit, že to stojí za to. A právě proto mám tak rád dlouhodobé smysluplné dobročinné aktivity, jako je třeba Aquapura a jakou určitě bude i projekt HradecSiPomaha.cz. Pak totiž ten dobrý pocit z pomoci druhým trvá tak dlouho, že už je vlastně permanentní. A to bych přál každému.

Pojďme ještě na závěr představit vaši kandidaturu do Senátu. Jaké máte cíle?

Především ve funkci senátora aktivně pomáhat Hradecku. Protože volební obvod nezahrnuje jen stotisícový Hradec Králové, ale také dalších 65 obcí a měst, která řeší řadu drobných i větších problémů. Ne že by jim senátor mohl vždy se vším pomoct, ale mnohdy právě on může být zprostředkovatelem či iniciátorem řešení konkrétních věcí.

A s jakou vizí jdete do voleb, proč mají lidé podpořit právě vás?

Kandidaturu do Senátu beru velmi vážně. Nechci a nebudu kumulovat práci senátora s jinou politickou funkcí. Senátorství se chci věnovat naplno. Je mi 47 let, takže mám ještě dostatek energie pracovat pro lidi z Hradecka a pro náš region. V Hradci Králové žiju bez přestávky od narození, jsem autentický Hradečák. Troufám si proto říct, že vím, co lidi na Hradecku zajímá i co je trápí a štve. Jako bývalý poslanec a člen legislativní rady vlády mám, myslím, dostatečnou průpravu pro náročnou práci v Senátu. Výhodou je i moje znalost pražského politického prostředí, nepotřebuji tedy žádnou dobu hájení a můžu okamžitě začít pracovat naplno. Jako advokát a manažer firmy chápu problémy podnikatelů, ale i jejich zaměstnanců. Znám jejich potřeby, a proto je pro mne snadnější jim poskytnout radu a pomoc. Jako otec a manžel zase vnímám velmi dobře problémy rodin a mám proto lepší možnostrodinám v případě potřeby podat pomocnou ruku.

 

JUDr. Pavel Staněk (* 1973) spojil s Hradcem Králové prakticky celý osobní i profesní život, žije tu se svou rodinou. S manželkou Monikou založil v roce 2011 nadační fond Aquapura na pomoc pacientům s poruchami srážlivosti krve. Po absolutoriu na Právnické fakultě Masarykovy univerzity pracoval jako mluvčí a asistent předsedy Krajského soudu v Hradci Králové. Působil jako první náměstek ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, byl poslancem a pracoval mimo jiné v Legislativní radě vlády nebo jako místopředseda Ústavně právního výboru. Po skončení mandátu v roce 2013 se vrátil k práci v advokacii, dnes je řídícím partnerem mezinárodní právní a daňové skupiny Arrows, kterou spoluzakládal. Je členem Rotary Clubu. Členem ODS je od roku 2002.

  www.aktivnisenator.cz

 Zadavatel/zpacovatel: ODS