Modré hrozny vládnou Velkopavlovicku!

I když je bílé Veltlínské zelené naší nejpěstovanější odrůdou, na Velkopavlovicku pokrývají vinice s modrými hrozny téměř 2 000 hektarů, což je nejvíce ze všech moravských vinařských podoblastí. Proč tomu tak je? Úrodné roviny a svahy v širokém okolí Velkých Pavlovic totiž patří k nejslunnějším a nejteplejším místům Česka. Zdejší vinice otevřené k jihu pohltí více než 1900 hodin slunečního svitu za rok. Část podoblasti si díky vhodným podmínkám a bohaté historii výroby červených vín dokonce vysloužila označení Modré hory. Odrůdy s modrými hrozny se tady pěstují na více než polovině vinohradů. Navíc všech 5 modrohorských obcí Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbici spojuje okružní trasa, vhodná pro pěší turistiku i cyklistiku. Při zastávce v jednotlivých obcích byste měli ochutnat zdejší vynikající Frankovku, která má svoji charakteristickou rubínovou barvu a aroma po třešních a višních. Harmonická chuť s kulatými tříslovinami je typická pro Svatovavřinecké, které navnadí vůní po podzimním čerstvém ovoci. Modrý Portugal je velmi oblíbený pro své malinové, třešňové a ostružinové tóny. A tak neváhejte a vydejte se na ochutnávku červeného.

Kam vyrazit?

Cestou za krásami vína byste se měli zastavit ve Slavkově u Brna, kde se nachází nádherný barokní zámek s rozlehlým parkem a pro milovníky golfu je zde i kvalitní hřiště. Zavítejte také do obce Krumvíř, kde najdete řadu sklepů, z nichž mnohé mají krásně malovanou žudru neboli klenutý přístavek u vchodů do domů. Tato obec je také proslavená hrnčířstvím, řezbářstvím a výrobou škrábaných kraslic. Další zastávkou pro milovníky vína by měly být Hustopeče. Vinice v jejím okolí v minulosti patřily k největším v českých zemích a vlastnila je šlechta, řada klášterů i bohatí měšťané z Brna či Olomouce. Dnes zde můžeme najít stálou vinařskou expozici a muzeum. Z bílých odrůd můžete ve Velkých Pavlovicích ochutnat oblíbenou aromatickou Pálavu. Kromě starobylých vinných sklepů a lisoven, které propůjčují městečku i okolí neopakovatelnou atmosféru, se můžete těšit na lis na hrozny z roku 1816, na barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie nebo na nejzajímavější architektonickou památku města – barokní sýpku z konce 18. století. A teď něco pro cyklisty - Stezka krajem André vás nadchne. Tato 19 kilometrů dlouhá stezka je pojmenovaná podle odrůdy červeného vína, vyšlechtěného ve Velkých Pavlovicích, a tak si můžete udělat několik zastávek a degustovat.

Chystáte-li se navštívit Velkopavlovicko, pro větší jistotu při volbě ubytování a dalších služeb vybírejte z certifikovaných zařízení vinařské turistiky. Jejich přehled a rozsah poskytovaných služeb a další informace o a našich vínech a vinařské turistice najdete na www.wineofczechrepublic.cz.

Nenechte si ujít tyto události:

• Letní otevřené sklepy se konají od 2. května do 2. října ve sklepech vinařů ze spolku Víno z Velkých Pavlovic. Těšit se můžete na příjemné posezení a vynikající vína.

• WineRun – Krumvířský vinařský běh proběhne 18. června v areálu Národopisného stadionu. Během dne proběhnou závody všech výkonnostních a věkových kategorií a po celou dobu akce bude možné degustovat vína jednotlivých vinařů.

• Expedice krajem André se bude konat 25. června a začne v Hustopečích. Cykloputování krajinou mezi vinohrady odrůdy André bude bavit nejen sportovce, ale i milovníky dobrého vína.

Více na : http://www.wineofczechrepublic.cz/cesty-za-vinem.html