Téměř každý třetí z nás se potýká s nějakými těmi kily navíc. Proto se všude objevují návody na to, jak efektivně zhubnout. Některé z nich jsou však hazardem se zdravím. Proto se důkladněji podíváme na klady a zápory pěti velmi oblíbených diet," vysvětluje Lukáš Štork, který upozorňuje na to, že hubnout se vždy musí s rozumem a je potřeba dodržovat několik zásad. „Především se vždy zamyslete nad jídelníčkem, sledujte, jak se při dietě cítíte a nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin, to je totiž základ," shrnuje výživový poradce.

1. Dělená strava

Jedna z vůbec nejoblíbenějších diet funguje na jednoduchém základu. Potraviny se dělí do třech skupin. Na jídla sacharidová (potraviny z mouky, obilovin, některé druhy ovoce a zeleniny), dále na jídla bílkovinná (maso a výrobky z něho) a na jídla neutrální (tuky a mléčné výrobky). „Princip hubnutí v tomto případě staví na tom, že bílkovinné a sacharidové potraviny tělo tráví odlišným způsobem. Při trávení bílkovin je potřeba kyselého prostředí, u sacharidů je tomu naopak. Proto se při této dietě tyto potraviny konzumují odděleně, případně se dají kombinovat s potravinami neutrálními," přibližuje výživový poradce Lukáš Štork a podotýká, že díky tomuto rozdělení probíhá trávení co nejefektivněji.

A proč má dělená strava takovou úspěšnost? Podle Lukáše Štorka tkví úspěch v tom, že člověk musí nad svým jídelníčkem začít přemýšlet a také odlehčí tělu, které může potraviny plnohodnotně využít. Navíc se při dělené stravě konzumuje velké množství zeleniny.

2. Pití zeleninových a ovocných šťáv

Tato dieta se nechává inspirovat takzvanou Breussovou metodou, pomocí které se léčí nemocní rakovinou. Dá se ale dobře využít i jako odtučňovací dieta či jarní detox. Pijete při ní totiž pouze zeleninové či ovocné šťávy a bylinkové čaje," vysvětluje výživový poradce Štork, ale na otázku, jak dlouho je dobré tuto dietu držet, odpovídá, že rozhodně není určena pro dlouhotrvající režim, protože tělo dostává opravdu jen minimum energie. Ideální je kombinovat ovocné a zeleninové šťávy s lehkým jídlem, případně si v týdnu naordinovat pouze jeden den, kdy se pijí opravdu jen šťávy. Podle výživového poradce Lukáše Štorka však není dobré zaměňovat čerstvě vylisované šťávy s džusy, které si koupíme v obchodě. „Do těch se totiž přidává cukr a konzervační látky," upozorňuje.

3. Tukožroutská polévka

Tato dieta má stále své zastánce, jejím benefitem je především to, že je rychlá a zaručuje, že opravdu nějaké to kilo shodíte. „Pozor si však musíte dát na jojo-efekt, který především u této diety bývá velmi častý," varuje Lukáš Štork. Dieta se většinou drží týden a zhubnout se dá až 5 kilogramů. Problém však bývá v návratu k běžnému jídelníčku, přechod by měl být pozvolný a rozhodně ve znamení racionální stravy, jinak jsou kila zpět.

Hlavní myšlenka této diety spočívá v tom, že týden jíte téměř výlučně jen tukožroutskou polévku, která se skládá ze zelí, cibule, rajčat, celeru, bylinek a zeleninového bujónu. Zeleninu lze měnit dle libosti a především ne všichni dobře snáší častou konzumaci zelí. Protože se jedná o jednostrannou dietu bez dostatečného příjmu sacharidů, tuků a bílkovin, doporučuje výživový poradce Lukáš Štork jednak držet dietu opravdu jen sedm dní a navíc ji doplňovat například o ovoce, zeleninu, vařené maso či rýži.

4. Dieta podle krevních skupin

Lukáš Štork fungování této diety vysvětluje následovně: „S touto dietou přišel doktor Peter D'Adamo, který tvrdil, že bychom měli jíst potraviny podle toho, jakou krevní skupinu máme. Odkazoval tak na to, že krevní skupiny se váží na určité národy a práci, kterou naši předci vykonávali. Podle toho se také měli stravovat." Podle skupiny se pak dělí potraviny na povolené a zakázané, z těch povolených si sestavujete svůj jídelníček.

Většina výživových poradců včetně Lukáše Štorka se shoduje, že má dieta podle krevních skupin velké pozitivum v tom, že vás nutí přemýšlet o svém jídelníčku. Negativem však může být, že se na seznamu zakázaných potravin objeví potravina, kterou máte rádi.

Krevní skupiny se dělí takto: skupina A – zemědělci, skupina B – kočovníci, skupina AB – směs zemědělců a kočovníků a skupina 0 – lovci. Podle skupiny se pak odvíjí podíl masa, obilovin a dalších potravin v jídelníčku. Lukáš Štork však upozorňuje, že po vysazení diety se může dostavit jojo-efekt, proto je dobré vždy zařazovat zakázané potraviny zpět do jídelníčku postupně.

5. Dukanova či bílkovinná dieta

Tato dieta u nás není tak známá, ale postupně se však její obliba zvyšuje," osvětluje Lukáš Štork a dodává, že s principem této metody přišel odborník na výživu doktor Pierre Dukan. V základu jde o vyloučení sacharidů ze stravy a jejich nahrazení kvalitními bílkovinami, tedy především prostřednictvím konzumace masa, mléčných výrobků, vajec a zeleniny. Tím dojde ke spuštění specifického procesu v těle, při němž dochází k odbourávání zásob tuků, aniž by došlo k úbytku svalové hmoty.

Lukáš Štork upozorňuje, že i Dukanova či jiným názvem bílkovinná dieta má svá pravidla. „Skládá se ze tří fází, první je útočná a tedy nejpřísnější, při druhé dochází k rovnoměrné ztrátě tuků a třetí fáze je stabilizační nebo-li upevňující a přichází na řadu tehdy, když dosáhnete své vysněné váhy. Poslední fáze je jednou z nejdůležitějších, protože pokud bychom se hned vrátili k běžnému jídelníčku, kilogramy rychle nabereme zpět. Tedy, jak už jsem opakoval několikrát, ukončení diety a návrat k běžnému stravovacímu režimu je vždy rozhodujícím okamžikem, jestli si tvrdě vydřenou postavu udržíme, nebo půjdou kila zpět nahoru."