Jenže kdy jindy si dopřát energetické pokrmy našich předků, jejichž chuťová podstata je nesena tuky, než v zimě?  Obavy z energetické stravy jsou mnohdy přehnané a tradiční gastronomii zbytečně škodí.  Preferovat v zimním období potraviny živočišného původu a sádlo není jen středoevropský zvyk, ale je to dokonce i v souladu s čínskou medicínou.

Restaurace KATERAIN svou nabídku pokrmů na jídelním lístku aktualizuje s pravidelností ročních období. Snad nejviditelnější změnou na jejím zimním jídelním lístku je právě návrat ke kořenům naší gastronomie. Kuchaři v KATERAINU si vzali za cíl, přizpůsobit oblíbené pokrmy dnešnímu životnímu stylu a potřebám moderního člověka. Neotřelým a moderním způsobem přistoupili k pokrmům, jako je například kuře na paprice, hovězí krk na černém pivě nebo vepřové v mrkvi. Kreativním ztvárněním jídla získala nejen na chuti a originalitě, ale i na vzhledu a biologické hodnotě. Novinkou na jídelníčku je plněné selátko. Jeho úpravu si hosté musí objednat v časovém předstihu 48 h. Ideální je pro 4-8 osob. Vykostěné selátko svou chuť získává pomalým pečením při nižších teplotách a pouze krátkým závěrečným dopečením se vytváří křupavá kůrčička.

K zimní nabídce patří zvěřina. Třetí víkend v lednu jí v restauraci nabízeli v podobě zvěřinových hodů ukončených nedělním brunchem. Věčným dilematem „se šípkovou“ nebo „se zelím“  věnovali v KATERAINU vzpomínku velikánu české literatury i filmovému hitu. Hitem na jídelním lístku se již od prvního dne stalo kančí ragú podávané s mandlovými kroketami. To mohou hosté restaurace díky stálé nabídce jídelního lístku ochutnat až do konce března. Můžete ho po česku spláchnout dobře načepovanou Plzní nebo ho sladit se suchým červeným vínem. To, jako zahřívající nápoj k zimní nabídce rozhodně patří. A rovněž nabídka vín by měla být v zimě odlišná od ostatních období.  

Zdroj: zadavatel inzerce

Restaurace Katerain je vyhlášená svými steaky. Pod tímto pojmem si nejčastěji vybavíme steak hovězí. Rozhodně patří k těm nejchutnějším, ale také nejdražším. Proto se v restauraci rozhodli vyzkoušet jako novinku steaky vepřové, které jsou cenově mnohem dostupnější. Věří, že po vánočních výdajích hosté tento krok ocení. Díky vybranému plemenu prasat je masitý steak příjemně krytý vrstvou tuku proti vysušení a může tomu hovězímu konkurovat. Vhodnou přílohou pak mohou být třeba zelené fazolky a pečené brambory.  

 Slezané by měli znát i jeden z nejvýraznějších regionálních nápojů s názvem vařonka. Tento nápoj nejenže chutná, ale i zahřeje. Obsluha jej připravuje vždy na objednávku z tuzemáku, odvaru koření s karamelem a doplňuje ho špetkou másla. Poslední krok je trochu neobvyklý. Máslo zabraňuje prostupu teplého alkoholu přes žaludeční stěnu a tím zbytečně rychlému nástupu společenské únavy. Zároveň máslo nápoj příjemně zjemní.     

Co naopak není vhodné v zimě jíst, jsou syrová rajčata, okurky a jogurty. Funkcí těchto potravin je vnitřně ochlazovat a ani chuť hydroponně pěstované zeleniny není v zimních měsících zrovna na vrcholu. K zásadám zdravé výživy i slow foodu patří, jíst sezónní potraviny. A když jsme u toho stravování našich předků, tak nezbývá dodat, že to říká i zdravý selský rozum.

Budou-li čtenáři sledovat webové stránky www.katerain.cz nebo facebook, dozví se mnoho dalších informací o připravované nabídce. Především z oblasti zážitkové gastronomie. Večer berlínského šéfkuchaře byl sice beznadějně vyprodán již třetí den, ale stále je k dispozici ještě valentýnská nabídka, zabijačkové hody, nedělní brunch nebo třeba Světový den lívanců a palačinek. Takže je-li ve vašem novoročním předsevzetí něco jako redukce váhy, ještě to v zájmu gastronomických zážitků odsuňte na jaro. Vašemu zdraví může více než pár nadbytečných kilogramů uškodit špatně sestavená a načasovaná dieta.   

Mgr. Alexandr Burda