Podnik skutečně prošel několika změnami a další se připravují. K té první viditelné změně patří i úprava názvu. Vedení podniku přistoupilo k názvu, který je srozumitelnější a lépe vyslovitelný. Takže  v městské části Opava-Kateřinky a je na to hrdý.  A aby nezůstalo jenom u slov, svou příslušnost k regionu chce podnik demonstrovat i nově specifikovanou nabídkou služeb.  Prostě tady bude restaurace, salonek a wellness více pro místní občany a jídelní lístek bude podle zásad slow food.

Co konkrétně znamená slow food a jak se tyto zásady projeví v KATERAINU?

Jednoduše řečeno je slow food opakem fast foodu. Je to celoevropské hnutí, které jasně říká: „Není nám jedno, co a odkud připravujeme a jíme.“  K těm hlavním zásadám patří, že nakupujeme co nejvíce surovin od místních výrobců a v jejich  hlavní sezoně. U takových surovin je možno stavět na kvalitě. V podstatě se dá s nadsázkou říct, že sýr, maso, mošt  nebo  zelenina mají svůj rodný list. Loví se ryby a zvěřina, a restaurace to vše shání v regionu Opavské Slezsko. 

Takže KATERAIN nakupuje „kolem komína“?

Nejen to! Kuchaři si sami připravují všechny základy omáček, vývary, pečou svůj chléb a housky, připravují italské těstoviny a používají čerstvé bylinky z našich truhlíků.  Pozadu nezůstal ani personál obsluhy. Pokud si host objednal v průběhu léta bezovou limonádu, nedostal  unifikovaný sirup tvářící se jako „domácí limonáda“. Ochutnal kvalitu z květů, které trhal číšník v době svého volna.  Celý slow food je v podstatě podnikatelská filozofie a zaměstnanci jsou její dobrovolnou součástí.  Samozřejmě stále je co zlepšovat…

Jaké jiné změny KATERAIN připravuje?

Samozřejmě nezůstaneme jenom u změny názvu, marketingu a sortimentní nabídky. Sázíme hodně na gastronomické zážitky.  Všichni, kteří budou sledovat náš facebook, instagram nebo inzerci v Opavském a Hlučínském deníku, se mohou těšit na oživení nabídky. Koncem srpna proběhla degustace piv a určitě ji pro velký úspěch ještě jednou zopakujeme na jaře. Podzim bude patřit degustaci vín, protože říjen a listopad je o mladých a Svatomartinských vínech. Na toto téma připravujeme zážitkový večer. A asi největší novinkou budou nedělní brunche.

Co je nedělní  brunch bychom měli čtenářům objasnit…

Jedná se o zavedený systém konzumace ve většině vyspělých zemí Evropy. Lidé v neděli prostě nevaří a vyrazí na bohatý oběd. Výhodou tohoto oběda je, že nejsou nijak časem ani množstvím omezeni a mohou si v restauraci nabírat z různých druhů pokrmů, polévek a dezertů, co chtějí. Zaplatí za vše jenom jednou, a to při vstupu. Cena je více než příznivá. Dospělý zaplatí za neomezenou konzumaci 333 Kč a dítě jenom tolik, kolik měří. Metr bude u dveří připraven J  Gastronomická témata brunche budeme střídat.

Profil dotazovaného:

Mgr. Alexandr Burda působí v hotelu KATERAIN jako externí poradce v oblasti služeb a gastronomie.  Je pedagogem Ústavu lázeňství gastronomie a turismu při  SLU v Opavě. Má letitou praxi v pohostinství. Jeho specializací je nápojová kultura, sommeliérství, regionální a mezinárodní gastronomie a etiketa stolování.