Velkopopovický pivovar pečuje o region, ve kterém vaří své poctivé pivo, a snaží se být dobrým sousedem. Proto už po sedmnácté pořádá program Kozel lidem. Do něj se letos přihlásilo celkem 12 projektů neziskových organizací a spolků, které se starají o životní prostředí a rozvíjí komunitní život v okolí Velkých Popovic a na Kamenicku.

Odborná porota vybrala pět z nich, mezi které rozdělí 350 tisíc korun. A právě o nich teď rozhoduje hlasováním na stránkách www.kozellidem.cz veřejnost. „Do podpory regionu se nyní mohou aktivně zapojit lidé, kteří v něm žijí. V online hlasování vyberou, který z nápadů je jim nejsympatičtější, a tomu pak dáme bonus ve výši 25 tisíc korun," říká Monika Matyáštíková, manažerka firemní odpovědnosti Plzeňského Prazdroje.

Kdo se o speciální prémii letos uchází? Mezi vybranými je Český svaz ochránců přírody Velké Popovice s projektem, který hledá způsoby, jak v krajině zadržet více vody. Porota programu Kozel lidem vybrala mezi finalisty i Velkopopovickou společnost, která chystá putovní výstavu historických fotografií z regionu, nebo Kulturní centrum Kamenice, které plánuje vylepšit místní Stezku Krajinou barona Rinhghoffera o detailní značení trasy a informační tabule. Organizace Cyklo Petříkov pak získala grant na dvoudenní cyklistické závody horských kol a vytvoření místního klubu rekreační cyklistiky. Organizátoři chtějí pořádat pravidelné závody, vyjížďky, výlety a společenské akce pro své členy i místní obyvatele. Pátou úspěšnou organizací, kterou program Kozel lidem finančně podpoří, je Sbor dobrovolných hasičů Křížkový Újezdec, který chce rozvíjet komunitní život v obci, plánuje pořádat společenské akce vycházející z místních tradic a také závody v požárním sportu.

Prémií ve výši 25 tisíc korun pro vítězný projekt ale podpora ze strany Velkopopovického pivovaru nekončí. Program Kozel lidem se totiž navíc rozhodl místním spolkům a neziskovým organizacím pomoci i s jejich dalším rozvojem. Každá úspěšná organizace tak dostane ještě speciální bonus na vzdělávání v hodnotě 5 tisíc korun.

Více informací i hlasování naleznete na stránkách www.kozellidem.cz.