Už staří cechovní mistři věděli, jak důležité je pro učně a tovaryše získávání nových znalostí a dovedností. Proto každoročně vyrážely s ranečkem na zádech do světa na zkušenou stovky učňů, aby se v dalekých krajích přiučili něčemu novému, a byli tak do budoucna svému okolí přínosem, coby řemeslníci na pravém místě.

Touto léty ověřenou zkušeností se řídíme i my, učitelé Střední školy gastronomie a obchodu na Štefánikově ulici ve Zlíně. Už roky využíváme každou příležitost k tomu, abychom studentům v rámci evropských vzdělávacích programů umožnili vycestovat na zahraniční pracovní stáže. Naši studenti se tak dostali do Francie, Itálie, Řecka a Maďarska.

Naposledy jsme využili možnosti vyslat skupinu studentů v rámci vzdělávacího programu Erasmus+ k našim jižním sousedům, do Vídně.  Jednalo se o třítýdenní pobyt během listopadu 2016, veškeré náklady byly hrazeny z projektu Erasmus+ . Podle přesně stanovených kvót na počet kuchařů a číšníků byli vysláni žáci tříletých oborů i studenti čtyřletého oboru a nástavbového studia.  Na cestu měli, pravda, objemnější zavazadla než ranečky, ale máminy buchty nechyběly. Zato počáteční trému pociťoval každý.

Ihned po příjezdu byli studenti rozděleni do jednotlivých hotelů (Biedermeier, Mercure, Adagio, Café Schönbrunn, Sale e Pepe) a zařazeni na příslušná pracoviště v kuchyni nebo v obsluze. Zletilí pracovali osm hodin denně, nezletilí měli pracovní dobu zkrácenou na šest hodin.

Všichni se poměrně rychle zorientovali v síti hromadné dopravy a prvotní obava, že se v labyrintu vídeňského metra ztratí, vzala ihned zasvé. Velkou výhodou bylo i ubytování v hostelu Hütteldorf  nedaleko stanice metra.

Ve volném čase a o víkendech využili studenti možnost prohlédnout si vídeňské památky, muzea, projít vánočně vyzdobené centrum města a vyhlášené trhy.

A práce? Studenti nemuseli mít absolutně žádné obavy. Naše škola se snaží vychovávat budoucí kuchaře, číšníky a hotelový personál tak, aby se v praxi každý uplatnil co nejlépe, dokázal se plynule zařadit do pracovního kolektivu a nemusel se nesměle krčit v koutku. Vedoucí pracovníci byli s našimi studenty nadmíru spokojeni, o čemž svědčí pochvaly, které následně přišly z jednotlivých hotelů na adresu naší školy.

Rozhodně však neusneme na vavřínech a budeme se snažit i nadále vysílat naše studenty na akce podobného zaměření.

P. S.  A víte, že naše nejoblíbenější vánoční cukroví, vanilkové rohlíčky a linecké pečivo, pocházejí z Rakouska?

www.gaozl.cz