Mikulovské Ozvěny letos navážou již potřetí svým doprovodným programem na festival ve Zlíně. Ozvěny se budou konat 7. až 11. června, tedy týden po Zlín Film Festivalu. Hlavním tématem letošního 59. ročníku zlínského festivalu je „Objevuj a poznávej“, které organizátoři zvolili na počest stého výročí českého slavného cestovatele a dobrodruha Miroslava Zikmunda. „Letos představíme divákům třináct filmů pro děti a mládež. Mimo to je ale připraven pestrý program po celém městě,“ říká Irma Konešová, produkční Mikulovské rozvojové.

Návštěvníci se mohou těšit na filmy, které v běžném kině neuvidí. Čekají je snímky z různých koutů světa pro děti i dospívající. Pro nejmenší jsou pak připraveny pásma animovaných pohádek. Kromě promítání v kině se otevře i letní kino v amfiteátru. „Festivalem odstartujeme sezónu venkovního promítání. Pustíme například letošní filmové trháky, Ženy v běhu a Bohemian Rhapsody,“ představuje Konešová.

Ačkoliv je filmový festival především o filmech, připraveny jsou i další aktivity v centru města, které budou volně dostupné pro všechny. Mezi ně tak patří soutěže, pohybové aktivity, výtvarné workshopy nebo besedy. „Hlavní část programu stojí na filmech. Kromě toho jsme se ale snažili připravit dostatek pestrých a zajímavých činností,“ říká produkční akce z Mikulovské rozvojové Irma Konešová. Tématem letošního ročníku je „Objevuj a poznávej“. Jednotlivé aktivity se tedy snaží rozvíjet schopnosti dětí a zároveň jim přinést nové informace a poznatky.

V oblasti pohybu si děti i další mohou zkusit zajezdit na sportovních koloběžkách nebo se naučit chodit s holemi tzv. nordic walking. Mimo to si děti zacvičí s moderátorkou Bětkou z pořadu Jogínci z ČT:D. V prostorách Národního domu budou připraveny animační workshopy. Zájemci si mohou vyzkoušet vytvořit animaci z plastelíny nebo pocítit na vlastní kůži svět virtuální reality. U Galerie Závodný bude připravena designová zóna, kde si lidé upletou věnečky, vytvoří vlastní šperk a vymodelují si sošku z hlíny. Případně se podívají na pohádky od divadla Radost.

Na své si přijdou milovníci zvířat, do Mikulova totiž zavítají kontaktní zvířata z hodonínské ZOO. Brněnská ZOO si připraví zoo kvízy a interaktivní hry. Techničtí nadšenci se dozví něco o vodě a ohni a uvidí pokusy s nimi spojené na náměstí. V mikulovském kině budou připraveny dvě fotografické výstavy. V prostorách městského úřadu bude stát festivalový stan se čtenářským koutkem, místem pro malování filmových klapek a plátnem na promítání pořadů České televize.

Součástí programu je i soutěž o „nejzapálenějšího návštěvníka“ s hodnotnými cenami. Pro zapojení do slosování musí každý zájemce navštívit minimálně dva filmy a zúčastnit se dvou doprovodných aktivit a svou účast si nechat zaznamenat do soutěžní kartičky. „Vyhlášení proběhne v úterý večer v letním kině v amfiteátru,“ dodává Konešová. Hlavní cenou je sportovní koloběžka KOSTKA. „Pro účast o hlavní cenu ale musí diváci mít potvrzení ze tří filmů a tří programů,“ upozorňuje Konešová.

Kompletní program a veškeré informace o vstupném naleznete na www.kino.mikulov.cz