TEPLICE – Veškeré investice pokryje SVS z vlastních zdrojů, tedy z prostředků získaných z vodného a stočného. Oproti loňsku se celkový objem peněz určených na investice zvětšil asi o osm milionů. „Tato výše reflektuje výsledky jednání vedení SVS se starosty 458 měst a obcí severočeského regionu, při nichž jsme hledali přijatelný kompromis mezi potřebou obnovovat vodohospodářský majetek a zachováním sociálně únosné ceny vody,“ říká generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

Neustálá obnova majetku

Z částky 98,67 Kč, kterou letos za kubík vody obyvatelé severočeského regionu zaplatí, SVS dostane přibližně 35 korun, jež celé investuje právě do obnovy. Na provoz a mzdy zaměstnanců jde ze zmíněné částky 33 korun, 6 korun na opravy a havárie, 25 korun „spolkne“ stát v podobě DPH a poplatků.

 „SVS spravuje majetek v hodnotě zhruba 109 miliard korun, přičemž majetkem myslíme například devět tisíc kilometrů vodovodního a čtyři tisíce kilometrů kanalizačního potrubí, 200 čistíren, 60 úpraven vody či tisíc vodojemů. Životnost těchto zařízení je průměrně 50 let – to znamená, že za tuto dobu by SVS měla v podstatě postavit celou infrastrukturu za zmíněných 109 miliard znovu. Ročně tedy potřebujeme na obnovu zhruba dvě miliardy korun. Jediné prostředky, které na to SVS může použít, jsou příjmy z vodného a stočného,“ vysvětluje Bronislav Špičák.

Zdroj: Ewing Public Relations, s.r.o.

Investice stoupají

Z celkové částky 1,318 miliardy Kč, kterou má SVS na obnovu a modernizaci majetku vyhrazenou, půjde zhruba 220 milionů Kč na strategické investice, jež jsou vynuceny častými, někdy nekoncepčními změnami legislativy. „Abychom dokázali splňovat neustále se zpřísňující limity definované státem, musíme investovat do nových technologií. Nepřetržitě zlepšujeme například výrobní mechanismy, abychom dokázali lidem zprostředkovat co nejkvalitnější vodu. Modernizujeme také čističky odpadních vod, i když jsme je již v roce 2010 všechny uvedli do souladu s nejpřísnější evropskou legislativou,“ uvádí Špičák.

Mezi projekty strategických investic patří například rekonstrukce úpravny vody v Holedeči, kde SVS v roce 2018 proinvestuje 60 milionů korun, či rekonstrukce přivaděče v Mostě Chanově – Želenici, která bude letos stát více než 59 milionů. Zahájena bude také rekonstrukce úpravny vody v Malešově u Hoštky, jež je největší započatou stavbou v roce 2018 s celkovými náklady přesahujícími 203 milionů.

Všechny zbylé prostředky (1,087 mld. Kč) jsou určeny na obnovu vodohospodářského majetku společnosti, SVS letos investuje celkem do 223 vodohospodářských staveb. Jedná se například o odstranění kanalizačních výustí v Louce u Litvínova s letošní předpokládanou investicí téměř 19 milionů nebo výstavbu čističky odpadních vod, rekonstrukci vodovodu a odstranění kanalizačních výustí ve městě Chřibská s investicí v roce 2018 přesahující 17 milionů.

Omezení budou minimální

Dalších 95 milionů korun je určeno na více než 200 drobných stavebně-strojních rekonstrukcí mimo rámec staveb, které jsou zařazené do investičního plánu.

Veškerou výstavbu i rekonstrukce svých sítí se SVS snaží maximálně koordinovat s městy a obcemi. „Abychom co nejvíce eliminovali komplikace v dopravě, stavební hluk či prašnost, snažíme se veškeré naše akce sladit s dalšími plány města a obcí. Doba, po kterou budou obyvatelé vystaveni nutným omezením, by se tak měla zkrátit na minimum,“ dodává Bronislav Špičák.