V malebných Hanušovicích s meandrující řekou Moravou sídlí pivovar Holba a místní pivo je tady zlatým pokladem. Holba má i svoje muzeum. Vzniklo v budově původní obecní školy a tak si v bývalé školní třídě můžete prohlédnou třeba plodiny, které dávají místnímu pivu jeho jedinečnou chuť nebo staré nástroje už z roku 1874, kdy v hanušovickém pivovaru uvařili první várku. A od té doby se v něm vaří pivo podle původních receptur.

V lavici tady už neposedíte, ale můžete si přisednout třeba ke zdejšímu štamgastovi. Voskové figuríny sládka a štamgasta toho sice moc nenamluví, ale jsou zajímavým zpestřením expozice. A pokud se Vám nebude chtít vracet, je možné tady i přespat. Zázemí vám poskytnou komfortní apartmá i stylová restaurace s výhledem na pivovarské rybníky. Oblaží vás nádherné výhledy stejně jako místní pivo. Jeho jedinečnou chuť oceníte s každým douškem, nadchne vás neutuchající jiskrou a překvapí vysokou pitelností. Takže posedíte rádi a déle.

Pivo tady vaří z toho nejlepšího, co jim příroda dává a z vlastní vody z horských podzemních pramenů. Nacházejí se přímo v areálu pivovaru a jejich voda má jedinečnou přirozenou čistotu, takže ji není třeba nijak upravovat. Na to, jestli je voda z vlastních pramenů, které jsou navíc uprostřed pivovaru, je spíše rarita nebo je takových pivovarů více se ptáme Luďka Reichla, sládka pivovaru.

„Pivovary využívají různé zdroje, ve velké většině jde o vodu povrchovou. Mít vodu vlastní je velká výhoda a pokud je navíc z hlubinných vrtů a přímo v pivovaru, je to ta nejlepší varianta. My máme obojí a velmi si toho vážíme, protože kvalita vody vlastnosti piva zásadně ovlivňuje. Pokud uvaříte pivo podle stejné receptury a ze stejných surovin a změníte jen vodu, identické pivo nedostanete. Netroufnu si říci, že jsme jediný pivovar s takovýmto zdrojem vody, ale není jich mnoho“.

www.holba.cz