Děti v Česku mají rezervy v pravidelném stravování, které je při jejich vývoji důležité. Především opomíjejí snídani, která by měla tvořit 25 % denního příjmu energie.  Nejhůře jsou na tom teenageři, kteří zaujímají nelichotivé 8. místo v celosvětové studii. Podle studie HBSC vynechává snídani českých 56 % dívek a 47 % chlapců.

Jen pro srovnání, nejhůře na tom je Rumunsko, kde vynechá v tomto věku snídani 64 % dívek, 60 % chlapců a naopak učit se můžeme od Portugalska, kde je nesnídajících dětí nejméně. Jen 27 % dívek a 14 % chlapců.

,,Nejčastějším nešvarem dětí na českých základních školách je popíjení energetických nápojů a nevhodné svačiny v podobě smažených brambůrků, sušenek nebo koblih. Děti například nemají představu o energetických hodnotách výrobku a nerozumí jejich složení a nutričním hodnotám. Informace dětem předáváme v ,,jejich řeči", v souvislostech a tak, aby je mohly okamžitě zužitkovat," říká lektorka projektu Nestlé pro zdraví dětí Michaela Křížková.

,,Existuje mnoho různých i protichůdných informací souvisejících právě se stravou a potravinami. Mnoho mýtů a předsudků přetrvává již dlouhé roky. Je potřeba vědět jak se v těchto informacích zorientovat a rozumět jim. Cílem vzdělávacího programu Nestlé pro zdraví dětí je právě upevnit základní znalosti o pestré a vyvážené stravě a motivovat děti k pravidelnému pohybu," dodává Martina Šilhánová, Creating Shared Value manažerka společnosti Nestlé Česko s. r. o.

Problematika dětské obezity byla hlavním tématem workshopu Moderní vzdělávání 2017, který se uskutečnil v Ibis Olomouc Centre dne 12. 10. 2017. Potkali se tady odborníci, zřizovatelé škol, pedagogové i studenti pedagogických oborů. Cílem workshopu byla výměna zkušeností a zpětné vazby, ale i diskuze nad implementací nových výukových programů, které jsou vytvářeny pro život v 21. století. Účastníkům workshopu byl také představen program Nestlé pro zdraví dětí a naučili se například, jak si sestavit tzv. zdravý talíř a jak si spočítat jeho kalorickou hodnotu.

Program Nestlé pro zdraví dětí, který získal záštitu MŠMT, podporuje vzdělávání v oblasti výživy a zdraví a působí ve školách již od roku 2015 a prošlo jím od začátku již téměř 70 tisíc dětí. V projektu je klíčová lektorská aktivita na školách a výukové aplikace pro interaktivní tabule, které vznikly díky spolupráci špičkových odborníků, pedagogů a znalců komunikace s mladou generací. Lekce pro všechny věkové skupiny jsou zaměřeny například na vyvážený jídelníček, prevenci rizik nevhodné výživy nebo hygienu potravin. Součástí programu jsou i metodické listy pro pedagogy vytvořené tak, aby sami učitelé mohli s interaktivními materiály snadno pracovat a zařadit je do své výuky. Odbornost informací v projektu garantuje prim. MUDr. Petr Tláskal, CSc. ze Společnosti pro výživu, který působí také jako vedoucí lékař oddělení léčebné výživy a je předsedou Nutričního týmu ve FN Praha Motol.