Obec Vacenovice slaví letos 790 let od první písemné zmínky o obci. U této příležitosti pořádá v neděli 2. září v 15 hodin slavnostní koncert dechové hudby Vacenovjáci a jejich hosta Mužského sboru z Vacenovic.

Jaké skladby pro slavnostní koncert dechová hudba Vacenovjáci vybrala, prozradil její kapelník Petr Grufík: „Pro tuto mimořádnou příležitost jsme přichystali vystoupení, které bude průřezem činností za celou éru naší kapely. Chceme představit jak novější skladby, tak i ty publiku velmi dobře známé, aby si s námi mohlo zazpívat. Program sestavíme tak, aby si každý přišel na své. Část koncertu bude patřit vystoupení Mužského sboru z Vacenovic a také našemu společnému vystoupení s tímto sborem, s nímž jsme v minulosti natočili některé písničky na CD.“

Dechová hudba Vacenovjáci je známá z rozhlasového a televizního vysílání (pyšní se dvěma tituly Nejúspěšnější dechovka dechovkové hitparády ČRo, v TV natáčela například pořady Nejlepší z Moravy a Kdyby ty muziky nebyly, Znovu na Vlachovce a další).

Před dvěma lety oslavila své 40. výročí, za dlouhou dobu účinkování se jí podařilo vydat 25 CD nosičů s celkem více než 350 skladbami.

V současné době má kapela 15 členů (včetně zvukaře a dvou zpěváků), přičemž většinu tvoří profesionální muzikanti. Zpěváky jsou Karla Grufíková a Stanislav Hanák. 

Dechová hudba VacenovjáciZdroj: Obec VacenoviceDechová hudba Vacenovjáci                                        Autor: Obec Vacenovice

Diář mají Vacenovjáci pěkně našlapaný. „ Hrajeme teď prakticky každý víkend. Už v sobotu 25. srpna máme vystoupení na dožínkách v Bratislavě, další den v Dolních Dunajovicích na hodech a den před koncertem na domácí půdě zahrajeme na hodech v Řícmanicích u Brna. Hned další týden se představíme na koncertu v rámci přehlídky dechových hudeb v Dolní Cerekvi na Vysočině, na což se těším. Jde o festival věnovaný tamnímu rodákovi Blahoslavo-vi Smišovskému, což byl náš kamarád a současně textař, autor například známé skladby Ty falešná frajárko. S naší dechovkou jsme natočili 36 skladeb tohoto autora,“ líčil ka-pelník dechové hudby Vacenovjáci.

Tato kapela má za sebou nemalou řadu účinkování v zahraničí, například v Rakousku, Německu, Francii, Polsku, Holandsku, Itálii a Turecku.

Hostem bude Mužský sbor z Vacenovic

Na pódiu při slavnostním koncertu Vacenovjáků vystoupí coby host Mužský sbor z Vacenovic, který v příštím roce oslaví pětadvacet let od svého založení.

„Zazpíváme převážně písničky, které byly sběrateli lidových písní zapsány ve Vacenovicích a určitě zazní i píseň „Každému na světě svíčka hoří“, kterou jsme společně s dechovkou Vacenovjáci natočili na jejich cédéčko,“ zmínil organizační vedoucí sboru Zdeněk Novotný. Uměleckým vedoucím tohoto pěveckého uskupení je František Novotný.

Sbor se schází každý pátek, má patnáct členů, nejmladšímu je 30, nejstaršímu je 67 let. „Naše zkoušky jsou pro nás vždy takové malé společenské setkání. Pokoštujeme přinesené vzorky, pofilozofujeme o víně a společenských problémech, ale hlavně celý večer zpíváme,“ poznamenal Novotný.

Největší akcí, kterou sbor pořádá každý rok, je Předfašaňkové setkání mužských sborů ve Vacenovicích.

Oslavy v obci zahrnují spoustu akcí

Koncert Vacenovjáků není zdaleka jedinou akcí v obci u příležitosti výročí první písemné zmínky. „Oslavy se nám prolínají celým rokem. V jarních měsících se uskutečnila celostátní výstava kraslic, při které nám zahrála mimo jiné i Veselá trojka a Olga Baričičová. Červen pak patřil pěveckým sborům z Vacenovic, DH Vacenovští muzikanti, Cimbálové muzice Hantál a Oskoruška a Cyrilometodějskému divadelnímu spolku z Vacenovic. Nechyběla ani slavnostní krojovaná mše zakončená společným obědem. V červenci jsme přivítali skupinu Kamelot a Romana Horkého,“ přiblížila plejádu akcí vacenovická starostka Jana Bačíková.

Kulturní akce k výročí pokračují i na podzim

Nabídka kultury ke zmiňovanému výročí tímto výčtem rozhodně nekončí, v plánu jsou další akce. „Ochotnické divadlo z Vracova se 30. září představí s poeticky poučnou divadelní komedií Taková léčivá romance a v neděli 21. října k nám zavítá skupina Eager Swingers. V listopadu uspořádáme besedu ke stému výročí republiky a na Den válečných veteránů se sejdeme s občany a ženským sborem Marijánky u opraveného kříže, který dala rodina Novákova v roce 1920 postavit Ku cti a chvále Boží na památku padlých hrdinů ve světové válce,“ přiblížila starostka kulturní   dění v následujícím období.