Splatit půjčku je běh na dlouhou trať. Když už úspěšně projdete náročným sjednávacím kolem, čeká vás pak dlouholetý maraton v podobě řádného a včasného splácení. Jenže podmínky, které jste si s bankou vyjednali na začátku, vám už po třech, pěti nebo deseti letech nemusí vůbec vyhovovat.

Nejenže se vám může zvýšit úroková sazba kvůli konci fixačního období, ale může se vám výrazně změnit i rodinný rozpočet. Nejen s příchodem nového potomka se obvykle příjmy sníží a výdaje zvýší. Stejně tak rozpočet domácnosti naruší výpověď v práci, stěhování nebo jakékoliv jiné nenadálé životní situace. V takových případech je pravý čas, zajít do banky a refinancovat nevýhodnou půjčku.

Refinancováním se zbavíte vysokých splátek a drahého úvěru

Refinancováním úvěru získáte nové podmínky pro splácení. Vyjednat si tak můžete:

-  novou měsíční splátku,
-  nižší úrokovou sazbu,
-  méně poplatků,
-  novou dobu splatnosti,
-  odklad splátek,
-  nové datum splatnosti.

Navíc refinancováním si lze váš starý úvěr i navýšit. Pokud vám tak chybí peníze na opravu automobilu či rekonstrukci bydlení, zažádejte o navýšení půjčené sumy.

Lepší podmínky vám nabídne buď vaše stávající banka, nebo konkurence. Jestliže u vašeho bankovního domu nepochodíte, refinancujte úvěr u jiných bank. Pokud ani tak nebudete spokojeni s novými parametry úvěru, můžete zajít i k nebankovním poskytovatelům.

Refinancovat lze téměř všechny typy úvěru, ať už se jedná o spotřebitelskou půjčku, nebankovní úvěr, hypotéku nebo neúčelovou půjčku. Vždy se vám ale refinancování musí vyplatit, proto si nezapomeňte porovnat aktuální nabídky prostřednictvím online srovnávače například na finančním portálu Půjčka.co.

Konsolidací získáte přehled nad všemi dluhy

Jestliže jste drahý úvěr už v minulosti řešili sjednáním dalšího nevýhodného úvěru, pak nemusíte úvěry refinancovat po jednom, zkuste jednoduše půjčky konsolidovat. Konsolidací se rozumí sloučení více půjček do jedné, díky tomu získáte:

-  jeden dluh,
-  jednu splátku,
-  jedno datum splatnosti,
-  jednu dobu splatnosti,
-  jednu úrokovou sazbu,
-  jedny poplatky.

Konsolidace vám umožní ušetřit a mít dokonalý přehled nad všemi dluhy. Avšak pozor, ne všechny typy úvěru lze sloučit, obvykle banky z konsolidace vylučují půjčky získané bez prověřování v registru dlužníků.