Letošní léto je jiné než to, na které jsme si za poslední roky zvykli. Je o něco chladnější, na druhou stranu je ve vodních plochách dostatek vody. A to i na těch, kde jste ještě před rokem našli sotva pár kapek vody. Byl by hřích této příznivé situace nevyužít a na vodu se nevydat.

Jak vybrat ten nejlepší nafukovací člun?

Ať už jste jen prostý milovník vodních radovánek ve všech podobách nebo vášnivý rybář, nafukovací člun vás vždycky potěší. Je dostupný ve variantě s pádly nebo s motorem, nudit se s ním rozhodně nebudete. Jak ho vybrat?

Zdroj: WEBTIP s.r.o.

Na kvalitě záleží

Zajímejte se o to, z jakých materiálů je člun vyrobený. Přeci na něm nechcete na vodu vyrazit třeba jen jednou.

K čemu člun využijete?

Bude člun zdrojem občasné zábavy při toulkách Čechami, nebo na něm budete vyrážet pravidelně? V prvním případě vám postačí gumový nafukovací člun, v tom druhém je lepší se poohlédnout po profesionálnějším motorovém člunu.

Kolik lidí potřebujete na člun posadit?

Asi nejzásadnější otázka. Pro kolik lidí člun je? Každý má určitou nosnost, kterou není z důvodu bezpečnosti radno překročit.

Víte, že na člunech najdete i nafukovací sedáky, které lze i samostatně sundat? U některých člunů najdete dokonce sedáky s opěrkou.

Náš tip: Nemůžete se rozhodnout, zda chcete člun s pádly nebo motorem? Kupte si gumový nafukovací člun s pádly a až vás pádla přestanou bavit, dokupte lodní motor.

Zdroj: WEBTIP s.r.o.

Na co si dát pozor při výběru lodního motoru?

Od pádlování vás bolí ruce, nebo vás to už prostě nebaví? Vylepšete svůj člun o lodní motor. Už dávno totiž neplatí, že loďku nebo člun musíte pohánět ručně. I když to taky má něco do sebe.

Lodní motor lze umístit i na mnohé nafukovací čluny. Nemusíte ho kupovat hned s člunem, ale třeba dodatečně. Takový motor je šetrný k životnímu prostředí, můžete ho použít jak ve slané, tak sladké vodě. Jde o elektromotor poháněný trakční baterií. Na co se při jeho výběru zaměřit?

Dělení lodních motorů

Lodní motory se dělí podle:

Vlastnosti vs. cena

Na něčem se šetřit prostě nevyplácí. Ujasněte si, čím vším by měl motor disponovat. Dost možná oceníte:

  • Jednoduché ovládání
  • Nízkou spotřebu a velký výkon
  • Dva rychlostní stupně vpřed i vzad
  • Ukazatel stavu baterie
  • Teleskopickou rukojeť, která umožňuje nárůst délky ovládací tyče tak, abyste dosáhli na ovládání lodi.

Víte, že lodní elektromotory jsou jednoduše ovladatelné a k jejich řízení není potřeba žádné povolení?