Jak taková extrémní gastronomie vypadá?

Pochutnáte si třeba na smažené tarantuli, vyzkoušíte mořského ježka nebo bizoní burger. Nebude ovšem chybět to nejlepší z plzeňských restaurací a vybraných top podniků z celé České republiky. Program na hlavním pódiu obstarají české kuchařské špičky – tradiční tváří Beko Fresh festivalu je Zdeněk Pohlreich, kterého doplní Roman Vaněk, Roman Paulus nebo herec, bloger a autor populární Gastromapy Lukáš Hejlík. V roli moderátorky na Beko Workshop Stage se můžete těšit na tvář známou z televize Prima Sandru Parmovou.

„Letošní ročník je plný novinek a já doufám, že to návštěvníci poznají, jakmile přijdou. Kromě nabídky restaurací, kterou jsme rozšířili o ty nejlepší podniky celé republiky, máme připraveno více relaxačních zón, velkokapacitní stany, ale i více zážitků v jídle. Podařilo se nám zajistit účast například kočovné školy vaření FUEGO, která jídlo připravuje přímo na žhavých uhlících,“ vysvětluje pořadatel Beko Fresh festivalu Petr Jirásek.

jídlo

Vaření venku, v přírodě nebo na ulici se v současné době dostává opět do popředí, na festivalu proto budete moci zajít na jídlo do food trucku nebo vyzkoušet nabídku street bister. V Avocado street bistro si vychutnáte avokádo na několik způsobů, naopak masožravce nadchne podnik Meat Vandals se svým trhaným vepřovým nebo hovězím pastrami. Trendem poslední doby jsou i bowls, tedy misky naplněné ovocem nebo zeleninou či rýží a masem. Přesně tohle menu bude nabízet podnik s názvem The Bowls. Speciální menu pak připravil Extrémní catering, který kromě zmíněných mořských ježků nabídne šneky po toskánsku nebo holoubě s nádivkou. Hmyz na talíři je na Beko Fresh festivalu známá věc, ale letos si šéfkuchař Petr Ocknecht přichystal velmi netradiční záležitost - smaženou tarantuli nebo saranče s chilli. Milovníky klasiky potěší s nabídkou vybrané plzeňské podniky – Lokál Pod Divadlem, Comix – kitchen & bar, trochu exotiky pak přinese Arnie´s bistro & coffee nebo Mexická restaurace Pancho´s. Pozadu nebude ani roudenské bistro Bistromill.

Lukáš Hejlík

Lukáš Hejlík

Velkého vylepšení se tento rok dočkala vinařská zóna, kde bude možné ve velkokapacitním stanu ochutnávat vína při řízené degustaci pod vedením zkušeného someliéra. Na degustace je nutné zajistit si vstupenky prostřednictvím webu nebo si je zakoupit přímo na místě. Velké stany budou nově také v pivní zóně a těšit se můžete i na živou hudbu v podání Wbandu. Kavárenskou pohodu zažijete na DeLonghi coffee stage, kde bude kromě pražíren a kaváren probíhat také Škola kávy pod vedením Roberto Trevisana. Plážová lehátka, sedací vaky, koktejly a drinky – to vše ve vylepšené barové zóně. Maminky jistě ocení MonPeri Baby zónu, kde najdou zázemí pro přebalení a nakrmení svých ratolestí. Větší děti si vyzkouší vaření pod vedením špičkových šéfkuchařů na Haribo Mini Workshop stage.

jídlo

Hmyz na talíři 

Aby novinek nebylo málo, tak jednou z těch posledních je větší důraz na ekologii, znamená to omezení plastu na minimum.

„Ve všech stáncích bude použito ekologické nádobí a návštěvníkům nabízíme možnost donést si vlastní sklenici nebo příbor. A nemějte obavu, po celém areálu je připraveno dostatek oplachovačů na sklenice,“ dodává Petr Jirásek.

piknik 

http://festival.fresh.iprima.cz/plzen/

https://www.facebook.com/FreshFestivalPlzen/?ref=bookmarks

https://www.facebook.com/events/2234386846582567/