„Chtěli jsme lidem v naší hospodě nabídnout něco víc. Poptávka se teprve vytváří, ale dvanáctka se zatím logicky prodává nejvíc, je podobná plzeňskému pivu, na které byli naši zákazníci zvyklí,“ říká majitel pivovaru a provozovatel restaurace. „Špáca je od dětství moje přezdívka, a tak jsme po mně pojmenovali i dvanáctku. Vyrábíme i polotmavou třináctku Jiřinu, ta se jmenuje po přítelkyni. A k tomu máme ještě pivo IPA, čtrnáctistupňový svrchně kvašený ale.“ Na léto by chtěl vyrobit i slabší pivo, hlavně pro cyklisty.

Na pivo studáneckého pivovaru, který leží nejjižněji v České republice, si můžete zajít do restaurace Pivovar Studánky, která leží u hlavní silnice na Rakousko pár desítek metrů do pivovaru. Tam ho mají nejen na čepu, ale k prodeji v láhvích. „Po domluvě je možná i prohlídka pivovaru pro menší skupiny,“ dodává Luboš Procházka. Pivo mu vyrábí zkušený sládek Martin Hrubeš, který stojí za otevřením mnoha malých pivovarů po celém Česku, namátkou v Litoměřicích nebo Kroměříži. Jeho služby si žádají i investoři v zahraničí, kam několikrát ročně dojíždí. Pro letošek ve Studánkách počítají s výstavem až 450 hektolitrů. „To, co vyrobíme, sami prodáme. Točíme už jen svoje pivo, ani já sám už jiné prakticky nepiju,“ říká majitel a investor v jednom.

Luboš Procházka přibližuje i krátkou historii svého pivovaru. „Potřebovali jsme zrenovovat sklep bývalého hospodářského stavení. Vrchní část jsme si s přítelkyní udělali na bydlení a v domě byly prázdné velké sklepy, ve kterých to vypadalo jako po bombardování. A co s nimi? Ideální pro chlapa je pivovar.“ Jak řekl, tak udělal. Tři roky od chvíle, kdy s tímto nápadem přišel, se ve sklepích začalo vařit pivo. K podobě a technologii pivovaru došel majitel společně se sládkem. „S Martinem jsme se potkali v jednom pivovaru, na jeho bývalém působišti. Původně jsme měli vyhlédnutého jiného sládka, ale nakonec jsme oslovili Martina,“ vysvětluje Luboš Procházka.

„Vysvětlil jsem mu, jakou technologii by si měl pořídit, a zároveň jsme si zajeli obhlédnout několik pivovarů, které jsem dělal jak já, tak konkurence,“ doplňuje sládek Martin Hrubeš. „Ve finále Luboš rozhodl pro návrh, který jsem mu zpracoval. Laik, který v oboru začíná, totiž neví, co si pod jednotlivými termíny představit, a tak jsme se byli podívat v konkurenčním pivovaru s jinou technologií a to rozhodlo.“

 Pivovar Studánky, Studánky, 382 73 Vyšší Brod