Pozdější majitelé klášterního pivovaru Josef Mandel a Hermann Hayek se v roce 1872 rozhodli v nedaleké ulici Hlinky postavit pivovar nový. Na svou dobu byl velmi moderní, od roku 1895 se zde používalo umělé chlazení a svítily první žárovky. Starobrno stojí na stejném místě dodnes a pivo se v něm bez přerušení vaří téměř 150 let.

Všichni zájemci mohou výrobu piva krok za krokem sledovat na vlastní oči – stačí se objednat na exkurzi. Během návštěvnické trasy s průvodcem nejprve zavítají do varny, které se odjakživa říká „srdce“ každého pivovaru. Tady začíná cesta každého půllitru, a všichni se právě tady dozvědí, z čeho a jak se pivo vaří. Tajemství kvality starobrněnského piva tkví v používání nejkvalitnějších surovin – vody, sladu z moravského ječmene z Hané a chmele z Žatce. Ve varně si návštěvníci dále prohlédnou expozici s historickými artefakty, ukázkami surovin i dobovými fotografiemi. Přes pivovarský dvůr cesta prohlídky vede do prostor, kam ústí velkokapacitní cylidrokonické tanky ke kvašení piva. Z ochozu je k vidění i moderní linka ke stáčení piva. Na závěr exkurze všichni zamíří do Pivovarské restaurace, kde ochutnají „jedno“ přímo od čepu.

Exkurze se konají každý den v týdnu, objednávají se na telefonním čísle 737 224 087 nebo stránkách www.starobrno.cz. Bez rezervace mohou zájemci přijít na návštěvu pivovaru jakoukoli sobotu od 11:00 nebo 13:00 hodin a v neděli od 14:00 nebo 15:00 hodin.

Starobrno, Hlinky 160/12, Brno 661 47, https://www.starobrno.cz/