Přestože se stavba dukovanského zámku datuje již do roku 1790, na mapě turistických cílů přibyl teprve nedávno. Po rozsáhlé rekonstrukci láká celoročně výletníky k prohlídce historických interiérů s průvodcem a zároveň je zde také v provozu zámecký hotel se stylovou restaurací.

Zámecká expozice

 Venkovskému zámečku, na který navazuje anglický park, vládne pohodová atmosféra. Ostatně proto si toto místo za své letní sídlo zvolila jeho první majitelka hraběnka Marie Brigitha de Canal. Právě její komnaty se nacházejí v první patře hlavní zámecké budovy. Půlhodinová komentovaná prohlídka zavede návštěvníky mimo jiné do hraběnčiny ložnice či jídelny a součástí trasy je i sál Pantheon s původními freskami. Prohlídky se konají denně mimo pondělí v časech 13:00, 14:00 a 15:00.

Svatba na zámku

 Díky romantickému prostředí je zámek vyhledávaným místem pro svatby. Obřady v parku i ve vnitřních prostorách mají jedinečné kouzlo. Svatebčané mohou pokračovat oslavami ve freskovém Opičím sále, a třešničkou na dortu je nocleh v luxusních hotelových pokojích, mezi kterými nechybí svatební apartmá pro novomanžele.

Dovolená na kole

 Pokud hledáte neokoukanou destinaci v rámci České republiky, kde byste rádi strávili příjemný víkend či aktivní dovolenou, je dukovanský zámek správnou volbou. Zvlněná okolní krajina se hodí i pro cyklistiku a nabízí celou řadu historických, přírodních i technických zajímavostí. Přímo na zámku funguje půjčovna elektrokol a pro ubytované hosty je k dispozici i úschovna kol se základním vybavením. Vydat se můžete na projížďku okolo Vodní nádrže Dalešice, kde nechybí řada malebných vyhlídek. Zážitkem je i návštěva nedalekých zámků v Moravském Krumlově, Oslavanech či Náměšti nad Oslavou.

Zámek Dukovany, Dukovany 1, Dukovany
Tel. +420 739 348 915, info@zamekdukovany.cz
www.zamekdukovany.cz