Během jezdeckých představení v rámci Hunského festivalu uvidí návštěvníci slavnou bojovou taktiku tohoto národa. „Obratní Hunové dokázali své šípy z koňských hřbetů zacílit do všech směrů. Tím nepřátele zaskočili a slavili mnoho vítězných bitev,“ říká vědecký vedoucí muzea MAMUZ Franz Pieler. Na Hunském festivalu jezdci na koních předvedou, jaká mimořádná přesnost a obratnost je pro boj na koni potřebná.

Kromě ukázek bojového umění se návštěvníci dozvědí mnoho o životě, řemeslech a hudbě jezdeckého národa. Mohou se těšit na strhující rytmy a typický zvuk středoasijské hudby v podání Kurul Dobosok a ponořit se do hudby samotných Hunů se souborem Sedaa. Neobvyklé nástroje a mongolský hrdelní zpěv nás uvedou do atmosféry dávných dob v nádherném prostředí zámeckého parku. Hunští řemeslníci byli velmi zruční, což dokážou i současní výrobci luků, brašnáři a kováři, kteří dají nahlédnout do svého umění a odhalí historické souvislosti dávných řemesel.

Pestrý doprovodný program umožní okusit život Hunů i samotným návštěvníkům. Ti se mohou zapojit do dílen hrnčířství nebo plstění, děti si jistě rádi zahází lasem a vyrobí dárečky z přírodních materiálů. Hunský festival na zámku MAMUZ Asparn/Zaya zaujme příběhy, jezdeckými show, hudbou, řemesly a spoustou aktivně zaměřených programů, díky kterým se historie stane zážitkem.

Festival se koná v rámci dlouhodobé výstavy „Pohádky, mýty a symboly. Člověk a jeho příběhy“ v muzeu MAMUZ v Mistelbachu, která je kompletně přeložena i do češtiny. „Návštěvníci se na ní vydají po stopách symbolů. Dozví se, co je mnohým vyprávěním společné, jak důležité je pohádky číst, a odpoví si na otázky – co v nás tyto příběhy vyvolávají, proč nás tak fascinují a co se jejich prostřednictvím dozvídáme sami o sobě,“ říká Pieler. Jedním z nejpozoruhodnějších exponátů celé výstavy je soška Lvího muže zapůjčená z německého Ulmu. Jedná se o dílo staré přibližně 40 000 let vyrobené z mamutoviny. Pro objednané skupiny zajišťuje muzeum i česky mluvící průvodce a češtinu ovládá rovněž většina personálu. Výstava trvá až do 24. listopadu.

Muzeum MAMUZ v rakouském Mistelbachu
Muzeum Mistelbach, Waldstraße 44-46, 2130 Mistelbach
http://www.mamuz.at/cs/vystavy