Nálezy zlata a stříbra pomohly objevit ložiska křemene, který se spolu s ohromnými zásobami dřeva stal ve 14. století základem rozvoje výroby skla na Šumavě. A bylo to právě sklo, které již v 17.století proslavilo nejen Šumavu, ale i celou naši zem téměř na celém světě.

Spojením vizí sušického zubního lékaře a mistra skláře, kterého Boží cesty přivedly do Sušice z Valašska, se na Šumavu vrací jeden z jeho klenotů – sklářská huť. Z úcty k tradici i oslavě krásy žen dostala huť jméno Liběnka po ženě skláře. Takto se historicky pojmenovávala většina skláren nejen na Šumavě.

Naše huť se hrdě navrací ke kořenům šumavského sklářství, k ručnímu, převážně foukanému zpracování skla. Tak se u nás rodí naprosto originální umělecké kusy, které pohladí na duši, domov rozzáří i dobře poslouží.

Co u nás uvidíte a uslyšíte…

-· …mistra skláře u rozpálené pece, jak vyrábí foukané i nefoukané originální kousky ze skla. Celé své dílo sklář s nadšením komentuje, někdy i zpívá. V objektu sklárny je též obchod s galerií.

- Výrobky na přání - V naší sklárně si můžete nechat zhotovit výrobek na přání. Hotový výrobek je možné vyzvednout až druhý den – musí se zchladit v chladící peci. Cena výrobku na přání odpovídá cenám podobných výrobků a předem ji stanoví sklář.

Zdroj: Plzeňský krajZdroj: Plzeňský kraj

· Workshop - Chcete-li si sami vyzkoušet sklářské řemeslo, a vyrobit vlastní skleněný výrobek, nabízíme workshopy pod vedením mistra skláře. Workshop trvá přibližně 60 minut a stojí Kč 2 000,-. Cena zahrnuje výrobek/výrobky, které si zhotovíte. Výrobky je možné vyzvednout až druhý den – musí se zchladit v chladící peci. Výrobky je možné zaslat i poštou nebo uschovat pro pozdější vyzvednutí. Workshop je nutné předem objednat v sekci rezervace.

- Dárkové poukazy a produkty z fotogalerie - Lze také zakoupit dárkové poukazy v rozmezí od 500 Kč do 2 000 Kč či produkty z naší nabídky

 OTEVÍRACÍ DOBA:
Po, Út, Čt, Pá – od 9:00 do 11:30 Středa – od 14:00 do 16:30
Rezervace je nutná, chcete-li objednat workshop anebo pro skupiny nad 20 osob.

 

SKLÁRNA LIBĚNKAHrádek u Sušice 58, 342 01 Hrádek
Tel.: +420 731 145 720
Email: sklarnalibenka@gmail.com
www.sklarnalibenka.cz