Letiny kdysi proslavily světoznámé slatinné lázně, jejichž slávu už odnesl čas, ale  i dnes na vás v obci a okolí čeká řada zajímavých míst a zážitků, které můžete objevovat při pěší turistice nebo při cyklovýletu.

Dominantou Letin je už od 14. století kostel sv. Prokopa. Původně gotická stavba byla v husitských bouřích pobořena  a následně stavebně upravována do převážně barokní podoby. V interiéru zaujme presbytář s gotickou křížovou klenbou  i barokní portál a pískovcová křtitelnice. Pozoruhodné jsou např. varhany i novogotický hlavní oltář, v kostelní věži je raritou zvon z roku 1533. Chrámová loď nabízí pestrou paletu soch, obrazů a dalších artefaktů vytvořených rukama řemeslníků i významných umělců.

Zásluhou Spolku sv. Prokopa i díky mnoha sponzorům byl kostel kompletně zrestaurován. Při práci využívali odborníci tradiční řemeslné postupy i nejmodernější technologie a instalovali např. vyhřívané sedáky v lavicích. V roce 2015 byl kostel slavnostně vysvěcen a jeho přívětivý interiér se stal důstojným místem bohoslužeb  a dalších duchovních i rodinných událostí – křtů, svatebních obřadů i mnoha koncertů.

Nedaleko kostela stojí už více než 300 let roubená chalupa. Památkově chráněná stavba prošla náročnou rekonstrukcí a jedinečnou památku lidové architektury se tím podařilo zachovat. Od roku 2019 je otevřena k prohlídkám i příležitostným akcím, při nichž lze upéct a ochutnat i čerstvý chléb upečený zde ve funkční peci. 

Prohlídky kostela a roubenky po předchozí domluvě na www.pivovarletiny.cz a www.kostelletiny.cz



Zdroj: Akciový pivovar LETINY a.s.
roubenka

Zdroj: Akciový pivovar LETINY a.s.
kostel sv. Prokopa

Akciový pivovar Letiny a. s.
Letiny 66, 33601 Letiny
t: +420 731 420 420
E letiny@pivovarletiny.cz